Menzil Tarikatı üç köyün ortak mezarlığından yol geçirdi

Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki Menzil köyünde yaşayan Menzil Tarikatı, komşu köylerin yolunu kapattı ve mezarlıklardan yol geçirdi. Ortaköy’de yaşayan Hayri Demirbilek, "Tarikat bu köye geldikten sonra yolu kapattılar. Yol genişletme bahanesiyle de mezarlıklarımızı tahrip ettiler" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Menzil köyüne komşu olan Elbeyi, Ortaköy ve Göçeri köylerinde yaşayanlar,  üç köye ait ortak mezarlıktan Menzil köyünde yaşayan tarikat üyeleri tarafından yol geçirildiğini söylediler. Menzil Tarikatı'nın kendilerini bölgede barındırmak istemediğini ifade eden Kahta Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Erdem, bugüne kadar yaptıkları şikayetlerden ise sonuç alamadıklarını belirtti.

‘KÖY YOLUNU KAPATTILAR, GEÇMEYELİM DİYE DEMİR KAPI KOYDULAR’

Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre, Ortaköy’de yaşayan ve gerçek ismini vermek istemeyen Hayri Demirbilek, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Menzil Tarikatı buraya gelmeden önce köyümüzün bir yolu vardı. Menzil köyünün içinden geçiyordu. Tarikat bu köye geldikten sonra yolu kapattılar. Daha sonra kendi topraklarından geçirmeden başka bir yol açtılar bize. Eski yola da büyük bir demir kapı koydular ki geçemeyelim. Şimdi ise yol genişletme bahanesiyle eski yol üzerinde bulunan mezarlıklarımızı tahrip ettiler.”

'YAPTIKLARI HAVUZA YOL GÖTÜRECEKLER'

Daha önce de benzer durumlar yaşandığını söyleyen Demirbilek, davalarından ve şikayetlerden herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi. “Bizim toprağımızdan kendilerine özel yaptıkları havuza yol götüreceklerdi. Ama ortada ne bir plan ne de bir izin vardı.” diyen Demirbilek, “Şikayet ettik. Jandarma karakolunun eski komutanı tarikatın yanında durdu. Yanımıza kaymakamın sözlü emriyle geldiğini söyledi. Bizi tehdit etti” şeklinde konuştu.

‘MEZARLARIN YARISI YOKTU’

Mezarlıktaki 50 mezarın tahrip edildiğini söyleyen Kahta Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Erdem, “Bizim köyün yolu eskiden Menzil köyünün içinden geçiyordu. Menzil tarikatı bir gün geldi ve dedi ki ‘Siz bize zarar veriyorsunuz.’ Yolların dar olduğunu, arabalarının çizildiğini söylediler. Sonuçta köylüyüz, traktör kullanıyoruz. ‘Olabilir’ dedik. Eğer zarar veriyorsak bize bir yol göstermelerini istedik. Göstermediler. Aradan bir süre geçti, bu sefer yolumuzu kapatacaklarını söylediler. Köylü karşı çıktı. Belli mercilere gittik ama bir şey çıkmadı. Sonra da yolu kapattılar. Bize de bir yol açtılar ki yayan gidip gelelim. Açılan yola da birkaç ay sonra turnike gibi demir kapı vurdular” ifadelerini kullandı.

Yolu genişletmek için köy mezarlığının kazıldığını söyleyen Erdem, “Kazılan yerin yol olmadığını söyledim. İnanamadım. ‘Menzil böyle bir şey yapmaz’ dedim. Sabah kalkıp gittiğimde gerçekten de mezarların yıkıldığı bir tabloyla karşılaştım. Mezarlarımızı deşmişler. İnanın mezarların yarısı yoktu. İnsan mezarları bozar mı hiç?” diyerek tepki gösterdi.

‘KÖYLÜLERİN LİSTESİNİ İSTEDİLER’

Tarikat sorumlularıyla görüşmeye gittiğinde tehdit edildiğini söyleyen Erdem, “Tarikatın gücü herkese yetiyor. Olay yaşandıktan sonra tepki gösterince köylülerin listesini istemişler. Menzil tarikatıyla çalışan, onlarla iş yapan kişileri işten çıkartacaklar. Sesimizi çıkarttığımız zaman kimse duymuyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” dedi. (HABER MERKEZİ)