Menendez hakkında yeni iddianame: İnternette 1 kilo altının fiyatını aratmış

Bob Menendez hakkında New York'ta hazırlanan yeni bir iddianamede, ABD'li Senatör ve eşinin bir iş insanının Katarlı şirketten yatırım almasını sağlama karşılığı rüşvet aldığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li Demokrat Senatör ve Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin eski başkanı Bob Menendez hakkında yeni bir iddianame hazırlandı. Menendez'in New Jersey'li bir iş insanının Katar hükümeti ile bağlantılı bir şirketten yatırım almasına yardım ettiği ileri sürüldü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, daha önce de Mısır'a resmi yardımlardaki etkisi soruşturulan ve New Jersey'li iş insanlarının karşı karşıya kaldığı yasal süreçleri engellemek için yüzlerce bin dolarlık rüşvet aldığı iddia edilen Menendez hakkında hazırlanan iddianamede, senatör ve eşi Nadine, New Jersey'deki bir emlak projesine milyonlarca dolarlık yatırım için yapılacak görüşmeler konusunda iş insanı Fred Daibes'e yardım etmeleri karşılığında altın ve Formula 1 yarışına bilet almakla suçlandı.

MENENDEZ'E KÜLÇE ALTIN, EŞİNE FORMULA 1 BİLETİ

İddianameye göre, Menendez, Haziran 2021'de Daibes'i bir yatırım şirketi yöneten Katar Kraliyet ailesi üyesine takdim etti. Savcılar, Menedez'in Katar'ın lehine kamuoyu açıklamaları yaptığını ve Ağustos 2021'de ülkenin hükümetini öven bir basın açıklamasını, açıklamayı yapmadan önce Daibes ile paylaştığını belirtti. Buna göre, Menendez, Daibes'e gönderdiği şifrelenmiş mesajında, "Bunu onlara göndermek isteyebilirsin" dedi. 

Savcılar, Mayıs 2022 itibarıyla, adı açıklanmayan Katarlı bir şirketin Daibes'in şirketi ile ortak bir girişime girmek için bir niyet mektubuna imza attı. Savılara göre, Menendez ve eşi Nadine bunun hemen ardından 'ödüllendirildi'. İddianamede, Katarlı bir yetkilinin Nadine Menendez'in bir yakınına Mayıs 2022'de Miami'de düzenlenen Formula 1 yarışına biletler verdiği, Menendez'in kendisine ise bir külçe altın verdiği ifade edildi.

Bu ayın ilerleyen günlerinde ise eşi ve Daibes ile akşam yemeği yiyen Senatör Menendez, Google arama motorunu kullanarak "bir kilo altın fiyatı" araması yapmıştı.

Ne olmuştu?

22 Eylül 2023'te New York Güney Bölge Federal Mahkemesi'ne sunulan 39 sayfalık iddianamede de Bob ve Nadine Menendez'e rüşvet alma suçlamaları yöneltilmişti.

Evindeki aramada bulunan altın külçeler ve gizli nakit paraların yanı sıra Menendez'in özellikle Kongre'de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı boyunca Mısır'a resmi yardımlardaki etkisi ile New Jersey'deki Mısırlı iş insanları ve firmalarla girdiği ilişkiler, iddianamede dikkat çekmişti.

Suçlamaların ertesi gününde Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Menendez, partisinden ve kamuoyundan gelen baskılara direnerek Kongre'deki koltuğundan istifa etmeyeceğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)