Menemen'de iptal edilen kurayı bu kez AK Parti kazandı

İzmir Menemen Belediyesi Başkanvekilliği görevini CHP'li Deniz Karakurt'un kazanmasının ardından iptal edilen kurayı bu kez AK Partili Aydın Pehlivan kazandı. CHP'nin başkanvekili adayı Deniz Karakurt "Menemenlinin milli iradesi satılmıştır, gasp edilmiştir, çalınmıştır. O arkadaşımız çalarak o koltuğa nasıl oturacak. Biz millet ittifakı olarak davamızın arkasındayız. Hiç kimse meraklanmasın" dedi.

Aydın Pehlivan.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Menemen ilçesinde Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un tutuklanmasının ardından yapılan başkanvekilliği seçimini CHP'li Deniz Karakurt kazanmıştı. AK Parti'nin itirazıyla mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verince bugün İzmir Vali Yardımcısı Başkanlığı’nda yeniden kura çekildi. Kuradan AK Partili Aydın Pehlivan çıktı.

TEKBİR GETİRİP SLOGAN ATTILAR

Haberin duyulması ile birlikte binanın önünde toplanan AK Partililer, tekbir getirip slogan attı. Bazı CHP'lilerin tepki göstermesi üzerine gergin anlar yaşandı. Güvenlik güçlerinin araya girmesiyle gerginlik büyümeden önlendi. AK Partili Aydın Pehlivan, yanındaki kalabalık grupla AK Parti Menemen ilçe binasına yürüdü.

Çıkışta bir açıklama yapan Aydın Pehlivan, "Mahkemelerin verdiği kararlarda boynumuz kıldan incedir. Mahkemenin vereceği kararın başımızın üzerinde yeri var. Yarından itibaren sabah namazını kıldıktan sonra bismillah deyip belediyemize geleceğiz. CHP'li ve İYİ Partili arkadaşlarımızla birlik içinde belediyemizi yöneteceğiz" dedi.

CHP: MİLLİ İRADE GASP EDİLMİŞTİR

Menemen'de tekrarlanan kurada başkanvekilliğine Aydın Pehlivan'ın seçilmesine CHP'den sert tepki geldi. Açıklama yapan CHP'liler, kuranın hukuk dışı olduğunu savundu. 

CHP'nin başkanvekili adayı Deniz Karakurt şunları söyledi: 

"Menemenlinin milli iradesi satılmıştır, gasp edilmiştir, çalınmıştır. Biz dün buradaydık, bugün de buradayız, yarın da buradayız. Hukuk mücadelemiz devam ediyor. Mahkeme sonucu beklenmedi. Ama mahkeme devam edecek. Ve ben Türk adaletine inanıyorum. Bizim lehimize davanın sonuçlanacağına inancım sonsuz. Bugün yapılan işlem usulsüz bir işlemdi. Yarın kuradan çıkarsan ne olacak diye soruldu. Ben kuradan çıksam da dava açacaktım. Asıl ben şimdi merak ediyorum. O arkadaşımız çalarak o koltuğa nasıl oturacak. Biz millet ittifakı olarak davamızın arkasındayız. Hiç kimse meraklanmasın.”

'ADALETTEN NASİBİNİ ALMAYAN ANLAYIŞ'

CHP İl Başkanı Deniz Yücel de şunları söyledi:

“Adında adalet olan ancak adaletten nasibini almayan anlayış, Menemenli hemşerimizin iradesini çaldı. Daha önce açılan dava devam ediyor. Bu yapılan kura işlemi yapılmadan önce işlemin hukuksuz olduğunu ifade etti. Bugün çekilen kura sonucu ile de hukuki olarak tüm haklarımızı kullanacağız. Ama burada bir haksızlık, adaletsizlik var. Burada Danıştay'ın kararlarına, idari yargılama usül kanundaki esaslara aykırı verilen ve tamamen nokta atışı hazırlanan bir yürütmeyi durdurma kararı sonucunda zaten çekilmiş olan, hiçbir hile, şaibe tesisi olmayan kura çekimi bugün tekrarlandı. Bunu Menemen'de yaşayan tüm hemşerilerimize tek tek anlatacağız. Mücadelemiz hukuki, siyasi mecrada sonuna kadar devam edecek.”

Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un yanı sıra CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP başkanvekili adayı Deniz Karakurt'un yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP'li ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve CHP'li meclis üyeleri de katıldı.

TORUN: MENEMEN’İN BAĞRINA ADALETSİZLİK HANÇERİ SAPLANDI

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Menemen’de halkın iradesine açıkça darbe yapıldığını belirterek, “Daha yargı süreçleri tamamlanmadan, yangından mal kaçırır gibi işletilen süreçle, Menemen’in bağrına adaletsizlik hançeri saplanmıştır. Bu hukuksuzlukta payı olan her kişi ve kurum, halkın vicdanında mahkûm olmuştur. Kendi adayları kazanana kadar kura çektirenler, Menemen halkının iradesini çalmıştır” dedi. Torun, “Halktan alamadıkları yetkiyi darbeyle alanları, utanacakları yerde sevinç gösterilerinde bulunanları milletin vicdanına havale ediyoruz” dedi.

Seyit Torun, yazılı açıklamasında, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçimlerini değerlendirdi. Torun, şu ifadeleri kullandı:

'HUKUKSUZLUK DAYATILDI'

“Menemen Belediyesi’nin yeni başkan vekili, Belediye Meclisi’nde yapılan oylamalardan sonuç çıkmayınca, 1 Aralık 2020’de kura yöntemiyle belirlendi. Kura çekiminin nasıl yapılacağı da tamamen iktidar partisi temsilcilerinin önerisiyle karara bağlandı. Bu yöntemle kura çekildi ve partimizin adayı Sayın Deniz Karakurt seçimi kazandı. Ancak, sonucu içine sindiremeyen Adalet ve Kalkınma Partisi temsilcileri, nasıl yapılacağını kendilerinin belirlediği kura çekimine itiraz edecek kadar aciz hale geldi. Mahkeme de tamamen haksız ve hukuksuz bir şekilde 17 Aralık 2020’de kura çekiminin yürütmesini durdurdu. İzmir Valiliği ise daha mahkemenin kesin kararı ortaya çıkmadan, kura çekiminin yeniden yapılması için adeta bir dayatma içine girdi. Millet İttifakı olarak yapılan haksızlığa karşı Belediye Meclisi toplantılarında sonuna kadar direndik. Bu süreçte belediye meclis üyelerimiz, iktidar temsilcilerinin, utanmazca yaptığı, cezaevi tehditlerine dahi maruz kaldı.

'HALKIN İRADESİNE DARBE'

Valiliğin dayatmasıyla bugün, belediye başkan vekilliği için bir kez daha kura çekildi. Açıkça belirtmek isterim ki; bu haksız ve hukuksuz sürecin sonunda, Menemen halkının sandıktaki iradesine açıkça darbe yapılmıştır. Yargı süreçleri tamamlanmadan, yangından mal kaçırır gibi işletilen bu süreçle, Menemen’in bağrına, adaletsizlik hançeri saplanmıştır. Bu hukuksuzlukta payı olan her kişi ve kurum, halkın vicdanında mahkûm olmuştur. Kazandığımız kurayı iptal ettirip, kendi adayları kazanana kadar kura çektirenler, Menemen halkının iradesini çalmıştır.

'ZALİMİN KARŞISINDA EĞİLMEYECEĞİZ'

Devletin temeli adalettir ve adaletin olmadığı yerde zulüm başlar. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, halkın iradesinin üzerinde hiçbir güç tanımıyoruz. Bugün bu hukuksuzluğu yapanlar, kazandıklarını sanıyor. Halktan alamadıkları yetkiyi darbeyle alanları, utanacakları yerde sevinç gösterilerinde bulunanları milletin vicdanına havale ediyoruz. Biz, adaletsizlik karşısında hiçbir zaman susmadık, susmayacağız. Zalimin karşısında asla eğilmedik, eğilmeyeceğiz. Halkın iradesini, halkımızla birlikte sonuna kadar savunacağız. Devam eden dava sürecinin takipçisiyiz. Eğer bu ülkede adaletin kırıntısı kaldıysa bu hukuksuz seçim süreci iptal edilecektir. Milletimiz tüm yaşananları görüyor. İnanıyoruz ki halkımızın desteğiyle, ilk seçimlerde de bu adaletsiz düzeni adaletle yıkacağız.”

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un “zimmet ve irtikap” suçlamasıyla hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle tutuklanması ardından yapılan başkanvekilliği seçimi için CHP'li Deniz Karakurt ve AKP'li Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmıştı. Seçimde üçüncü ve dördüncü turu eşitlikle bitmiş, seçim kurayla sonlanmıştı.

CHP'li Karakurt’un kazandığı kura sonrası AK Partili Aydın Pehlivan, seçimi yargıya taşıdı. İtirazı görüşen mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı. (HABER MERKEZİ)