Memur-Sen Başkanı: Refah payı toplu sözleşme metnine girmeli

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ile Memur-Sen arasında müzakere sürecine geçildi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Refah payı toplu sözleşme metnine girmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki zam oranı ile sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere sürecine geçildi. Çalışma Bakanlığı'ndaki görüşmelere katılan yetkili konfederasyon Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

'TEKLİF GELMEZSE SÜREÇ SIKIŞIR'

"Toplu sözleşme başlayalı 21 gün oldu, biz tekliflerimizi Çalışma Bakanlığı’na sunduk. Ön müzakere süreci yürüdü. Bugün de genele ilişkin bütün hizmet kollarını ilgilendiren başlıklar saat 10 itibarıyla başladı. Bakanlıkta şu anda tartışmamız sürüyor" diyen Yalçın şunları söyledi:

"Bakanlık bu konuda yeterli bir süreyi almış durumda diye düşünüyorum. Bugün mutlaka teklifi bekliyoruz. Teklif gelmediğinde süreç daha da sıkışmış olacaktır. Bakanlığın bugün hızlı bir şekilde teklifi getirmesi gerekir. 21 günlük süreçte ön müzakere ile tam müzakere birleşti. Bakanlıkta müzakere dediğimizde karşı tekliflerin gelmesi ile müzakere tam müzakere olur.

Teklifleri kamuoyuna açıkladığımızda 14 ve 17’sinde teklif gelecek 21’i itibarıyla süreç bitmiş olacak. Hakeme kalacaksa 3 günlük düşünme süreci ve hakem süreci var. Memur toplu sözleşmeleri 1 Ağustos-31 Ağustos arası sonuçlanması gerekiyor. Maliye Bakanlığı tüm teklifleri anlayabilecek zaman esnekliğini yakaladı bugün teklifi bekliyoruz. Henüz Bakanlıktan teklif olmadı dönüş için."

'REFAH PAYI KISMININ ÖZELLİKLE ALTINI ÇİZDİK'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden en düşük memur maaşı 22 bin TL olacağına yönelik sözünü hatırlatan Yalçın şöyle konuştu: 

"2024 için 3’er aylık teklif sunmamızın nedeni enflasyonist ortamda memurun alım gücünün zayıflamaması açısından sunduk. Hükümetin enflasyonla mücadelesine inanıyoruz. 2025 yılını 6’şar aylık sunduk. Biz bu tekliflerimizi açıkladıktan sonra teklifleri açıklamadan önce istişare yürüttüysek teknikleri açıkladıktan sonra 50 bin kamu görevlisinin katıldığı online anket çalışmasını yürüttük. Kamu görevlilerinin yüzde 90’ının 3’er aylık teklifi desteklediğini gördük. 50 bin ankete katılan kişilerin yüzde 47’si kirada oturduğunu gördük. Kira yardımının ne kadar önemli olduğunu tekliflerimizi sunarken zaten ifade etmiştik.

Refah payı kısmının özellikle altını çizdik. Biz önemsiyoruz, bundan önceki toplu sözleşmede refah payı ısrarımızı ifade ettik. Toplu sözleşme metnine girilmemesi konusunda direnç gösterildi. Refah payı yüzdelik zammın içerisine konulmaya çalışıldı. Refah payı konusu artık uygulamanın içerisine girilmiştir, toplu sözleşme metnine de girmeli.

1650 TL vaadi yerine gelsin diye ifade ettik. 8077 TL’nin emeklilere yansıtılmadığını ifade ettik. Memur emeklilerinin durumunu dikkate almak gerekiyor. Bunun emeklilere de yansıtılması konusunu ortaya koyduk.” (HABER MERKEZİ)