Sanatçı 'Beytocan' kimdir?

Bu sabah hayatını kaybeden Beytocan, 12 Eylül askeri darbesinden sonra 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asıl adı Beytullah Güneri olan Beytocan 1955 yılında bir şeyh ailesinin 6. çocuğu olarak Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. Küçük yaşlarında din eğitimi alan Beytocan, ardından ilkokula başladı. 8 yaşında iken ailesi ile birlikte Diyarbakır merkeze göç etti. 12 Eylül askeri darbesinden sonra tutuklandı ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 6,5 yıl cezaevinde kaldı. 1987 yılında özgürlüğüne kavuştuktan sonra İstanbul’a yerleşti.

Selami Şahin'in, "Beytocan" ismini verdiği sanatçıya "Neden yazdıklarını kendin söylemiyorsun" demesi üzerine bestelerini seslendirmeye başlayan Beyrocan, ilk kasetini 1990’da müzikseverlerle buluşturdu. Para için sanat yapmadığını belirten Beytocan, Kürt halkının acılarını yansıtmaya çalıştığını dile getiriyor.

1991 yılında İsveç'e yerleşen Beytocan, 23 yıl sonra 2014'te Diyarbakır'a döndü.

Beytocan İsveç'e neden gittiğini şu sözlerle açıkladı: "Birileri öyle olsun istedi, bize kıyabilirlerdi, zaten onu söylediler. O zaman eşim ve bir çocuğum vardı. 'En iyisi gideyim' dedim. Memleketimden kaçmadım, zorladılar beni. Arkadaşım Ahmet Kaya da kaçmadı ki onu da zorladılar. Yoksa insan ülkesinden niye kaçsın ki?"

Daha sonra İsveç'e giden Beytocan orada sıkıntılar yaşadı ve 5 buçuk yılın ardından oturma izni alabildi. (HABER MERKEZİ)