Meksika'da sığınmacı merkezinde yangın: 39 kişi hayatını kaybetti

Meksika'nın ABD sınırındaki Ciudad Juarez kentinde sığınmacıların kaldığı bir merkezde çıkan yangında en az 39 sığınmacı yaşamını yitirdi, 29 sığınmacı yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'nın ABD sınırındaki Ciudad Juarez kentinde sığınmacıların kaldığı bir merkezde yangın çıktı. Yangına müdahale etmek için bölgeye onlarca itfaiye ve ambulans sevk edilirken, olayda en az 39 kişi hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, olaya ilişkin açıklama yapan Ulusal Göç Enstitüsü (INM), Ciudad Juarez'deki sığınmacı merkezinde yaşanan yangında en az 39 sığınmacının yaşamını yitirdiğini duyurdu. INM, açıklamasında, söz konusu merkezde 'Orta ve Güney Amerika'dan 68 yetişkin erkeğin tutulduğunu' aktardı. 29 sığınmacının yangında yaralandığını belirten INM, yaralıların bölgedeki dört hastaneye kaldırıldığı bilgisini paylaştı.

 

'SIĞINMACILAR DÜN ŞEHİRDE GÖZALTINA ALINMIŞTI'

Yangının çıktığı INM merkezi, Ciudad Juarez şehrini ABD'nin Teksas eyaletindeki El Paso kentine bağlayan Stanton Uluslararası Köprüsü yakınında yer alıyor. BBC'nin Meksika yerel basınından aktardığına göre, 'sığınmacıların dün şehirde gözaltına alınarak merkeze getirildiği' bilgisini verdi. Bazı ajanslarda ise 'yangından önce merkezde kargaşa yaşandığı ve yangının sığınmacılar tarafından protesto amaçlı çıkarıldığı' iddia edildi. 

ABD'ye genellikle Güney Amerika üzerinden gelen sığınmacılar, ülkeye Meksika ile olan kara sınırını kullanarak geçiyor. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP), Meksika sınırında durdurulan sığınmacıların sayısının, Aralık 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 251 bin 487 olduğunu açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Ocak'ta Küba, Haiti, Nikaragua ve Venezuela'dan sığınmacıların, acil insani gerekçelerle, geçici süre ülkede kalmasına izin veren karar kapsamında ABD'ye alınabileceğini söylemişti. Biden, bu çerçevede ayda yaklaşık 30 bin sığınmacının kabul edileceğini belirterek, sığınmacıların çevrimiçi başvuru yapmaları, uçak biletlerini ödemeleri ve finansal sponsor bulmaları halinde 2 yıl ülkede yaşamalarına ve çalışmalarına izin verileceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)