Meksika'da referandum: Eski başkanlara soruşturma açılsın mı?

Meksika bugün, dikkat çekici bir referandum için sandık başında. Halka, "Ülkenin önceki liderleri hakkında soruşturma açılsın mı?" sorusu yöneltilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'da bugün, ülkenin önceki başkanlarına siyasi kararları nedeniyle soruşturma açılıp açılmaması için referandum düzenleniyor. Halk, 'adaletin sağlanması ve olası kurbanların hakları adına geçmiş yıllardaki siyasi aktörlerin siyasi kararlarının soruşturulup soruşturulmaması' konusunda oy verecek.

Referandum, geçmiş yönetimleri Meksika'yı yoksulluk ve güvenlik sorunlarına sürüklemekle suçlayan solcu Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından gündeme getirildi. Yolsuzlukla savaşma vaadiyle iktidara gelen Obrador, ülkeyi 1988-2018 arasında yöneten eski devlet başkanları Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderon ve Enrique Peña Nieto'yu birçok sorunun sorumlusu olarak görüyor.

Bununla birlikte, Obrador'un referandumunu siyasi bir gösteriden ibaret olmakla eleştirenler de var. El Financiero gazetesinin son anketine göre halkın yüzde 77'si eski liderlerin soruşturulmasını destekliyor ancak referandumda sandığa gidip oy kullanacakların oranı yüzde 31'i geçmiyor. Referandumun bağlayıcı olması içinse nüfusun en az yüzde 40'ının (yaklaşık 37 milyon kişi) oy kullanması gerekiyor.

Consulta Mitofsky isimli anket şirketinin yetkilisi Roy Campos ise Obrador'un, sadece kendi seçmen tabanını mobilize etmek için böyle bir referandum düzenlediğini savundu. Campos, eski devlet başkanları hakkındaki bazı suçlamaların zaman aşımına uğradığını ve referanduma sonucunda yasal girişimlerden çok bir hakikat komisyonu kurulabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)