Meksika korona ölümlerini 'güncelledi': Gerçek sayı yüzde 60 daha fazla

Meksika hükümeti, korona virüsü salgınındaki ölü sayılarını güncelledi. Yeni yayımlanan raporda, gerçek sayının bugüne dek açıklanandan yüzde 60 oranında daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Meksika'da, korona virüsü salgınında verilen can kayıplarının bugüne dek zannedilenden yüzde 60 oranında daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Hükümetin sessizce yayımladığı bir raporla, resmi ölü sayısı 201 bin 429'dan 321 bine fırladı.

BREZİLYA'YI GEÇTİ

Yeni verilere, salgının başından bu yana gerçekleşen fazladan ölümler ve test yapılmadan ölüp Covid-19'dan vefat edildiği sanılan kişiler de dahil edildi. Meksika bu verilerle, ABD'den sonra en çok can kaybına sahne olan Brezilya'daki ölü sayısının da üzerine çıkmış oldu.

AZ TEST YAPILDIĞI İÇİN FAZLADAN ÖLÜMLERE BAKILDI

Hükümet raporunda, ülkede çok az test yapılması ve çok sayıda hastanenin kapasitesini aşması nedeniyle birçok kişinin evlerinde Covid-19 testi yaptırmadan vefat ettiğine dikkat çekildi. Raporda, salgının boyutunu daha iyi anlamak için bir önceki yıla kıyasla yaşanan 'fazladan ölüm'lerin ve ölüm belgelerinin incelenmesi gerektiği vurgulandı. 

Bu yöntemle yapılan incelemede, pandeminin en başından 14 Şubat 2021 tarihine kadar Covid-19 kaynaklı 294 bin 287 ölüm, 15 Şubat'tan beri de testle teyit edilmiş 26 bin 772 ölüm gerçekleştiği saptandı.

BİR BUÇUK AYDA 75 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Raporda, Meksika'da ocak ayında yaşanan ikinci dalganın ne kadar ölümcül olduğu da teyit edildi. Buna göre, aralık ayında salgının başından bu yana Covid-19 kaynaklı 220 bin ölüm yaşandığı, bu tarihten sonraki bir buçuk ay içindeyse 75 bin kişinin öldüğü saptandı. 

FAZLADAN ÖLÜMLERİN YÜZDE 70'İNDEN FAZLASI COVID KAYNAKLI

Ölüm belgelerinin incelenmesi sırasında da, fazladan ölümlerin yaklaşık yüzde 70.5'inin Covid-19 kaynaklı olduğu sonucuna varıldı. Uzmanlar ise çok sayıda kişinin yeterli tedaviyi alamadığını belirterek, bu oranın daha da yüksek olabileceğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)