Medya Politik... Toplu sosyal konut, toplu manşet

İktidarı destekleyen gazetelerden biri (Aydınlık) hariç, 12’sinde bugün yine manşet konusu ortak: Erdoğan’ın açıkladığı toplu konut projesi… Neredeyse resmi bir seçim startı verilmiş durumda.

Google Haberlere Abone ol

İktidara yakın medya, birbirine benzer hatta tıpatıp aynı manşetlerle çıkma konusunda epey deneyime sahip. Bundan önce de pek çok kez, 8 hatta 10 gazetenin neredeyse sözcüğü sözcüğüne aynı manşetlerle çıktığına tanık olduk. Hatta Gezi Parkı protestoları sırasında ortaya çıkan ve toplumsal tarihe “Kabataş Yalanı” olarak geçen vakaya ilişkin olarak, neredeyse tek bir kalemden çıkmış “Diliniz kaba vicdanınız taş” başlıklı bir köşe yazısını 15 yazar ‘imzalamış’ ve bu ortak yazı 5 Mart 2015 günü Yeni Şafak, Star, Sabah, Yeni Akit ve Türkiye gazeteleri ile A Haber internet sitesinde yayınlanmıştı. O ‘imzacılar’ arasında bugünün bazı ‘muhalif’ isimleri de var.

(Burada bir küçük parantezle, o tarihte Yeni Şafak gazetesinin Ankara Temsilcisi ve yazarı olan Abdülkadir Selvi’nin ‘yaratıcı yazarlık’ konusundaki gayretini hatırlatma borcumuz var. Selvi o gün yazısına, diğer 14 yazardan farklı olarak “Diliniz kaba yüreğiniz taş” başlığını atmıştı!)

İşte bu ‘deneyime’ sahip iktidar medyası bugün de –beklendiği gibi– neredeyse aynı manşetle çıktı. Konu elbette Erdoğan’ın dün detaylarını açıkladığı toplu konut projesi. Tam 12 gazetenin manşetinde tumturaklı sözlerle bu projenin ilanı var: Hürriyet, Sabah, Yeni Şafak, Türkiye, Akşam, Milliyet, Akit, Türkgün, Milat, Takvim, Diriliş Postası, Yeni Birlik…

Başlıklarda da bir ralli var adeta…

Hürriyet: Tarihi fırsat

Sabah: Yüzyılın ev fırsatı

Yeni Şafak: Konut devrimi

Türkiye: Tarihin en büyük konut projesi

Akit: Dünyanın en büyük sosyal konut hamlesi…

İktidara destek veren çevrelerden bu gelişmeyi manşetine taşımayan tek gazete Aydınlık olmuş. Onların da ilk sayfasında konut haberi var. Ama manşette ‘Ege krizi’ ile bağlantılı bir talep yer alıyor. 28 Şubat davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan emekli koramiral Aydan Erol’un durumuna dikkat çekilmiş. Kanser teşhisi konulan Erol için “Kardak kahramanı Fetö iddianamesiyle cezaevinde tutulamaz” manşeti atılmış.

Bunu, Aydınlık çevresiyle iktidar arasındaki son aylarda titreşimi artan inişli çıkışlı ilişkiye işaret ederek bir kenara bırakalım ve konumuza dönelim.

Erdoğan’ın ‘tarihi’ konut projesi ilanını manşetine taşıyan dört gazete daha var. Biri konuya ilişkin sektörel bir değerlendirme yapan ekonomi gazetesi Dünya… Diğer üçü ise projeyi çeşitli yönleriyle eleştiren üç muhalif gazete: Birgün (Sandığın içine 500 bin ev sığdı), Cumhuriyet (Bu evleri kim nasıl alacak?) ve Korkusuz (Asgari ücretli ve emekli ev taksidini nasıl ödesin?)…

Ama iktidar yanlısı medyanın tümü konut projesine dört elle sarılmış durumda ve seçim düzleminde bu koronun eşgüdümlü yayın yapma konusunda oldukça iştahlı davranacağı anlaşılıyor. Zaten Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük’ün yine aynı konuya ilişkin bugünkü yazısı ‘beklenti’yi açık ediyor:

“Bunun bir de seçimlere etkisi olacak. Unutulmasın ki bu son proje tamamen dar gelirlilere yönelik projedir. Bu seçmenin çoğunluğu da AK Parti’ye oy veren seçmen grubu. Başvurular başlayıp proje hayata geçirilince yapılacak anketlere bir bakmak lazım. Bunun seçimlere yansımasını hep beraber görmüş olacağız. AK Parti dar gelir ve orta gelir grubundan kaybettiği seçmeni geri alabilir.”

Bu son hamlenin, özellikle dar gelirli kesimler, ücretliler, emekçiler arasında aşınan desteği geri kazanmayı amaçladığı ve medyanın da bu yönde bir yayını sürdüreceği anlaşılıyor. Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu da bu konuda Cem Küçük’le paralel düşünüyor ve şöyle yazıyor bugün:

“Sade vatandaş dediğimiz, o güzel insanlar Başkan Erdoğan'ın gözünün içine bakıyorlar. Bu, alışılmış sevginin de ötesinde bir tablo. Neden? Çünkü Erdoğan, onlar için çok şey ifade ediyor. Kendilerinden biri olarak görüyor, dertlerinin çözüm ortağı olarak saygı ve hürmet besliyorlar.”

Bu arada Müdderrisoğlu, Külliye’deki lansmana katılan inşaat işçilerine hafif yanaşıp, elini bunlardan birinin omzuna koyup çektirdiği fotoğrafı da iliştirmiş yazısına. Müderrisoğlu’nun, neredeyse bir balmumu müzesi ziyaretçisi gibi göründüğü bu fotoğrafta işçilerle arasında bir tabela gibi duran “İnşaat İşçileri” yazısı ise ironik olmuş!

Son bir not. Fehmi Koru da bu projeyi ‘fırsata’ çevirmiş ve kendi internet sitesindeki yazısına şu başlığı atmış: “İktidar konut projesiyle atağa kalktı, muhalefet Kılıçdaroğlu’nu değil Yavaş’ı aday gösterebilir”.

Görüldüğü gibi her çaba, her faaliyet dönüyor dolaşıyor ‘seçime’ geliyor. Yüzyılın konut projesi olarak duyurulan faaliyet de belli ki hem iktidarın güçlerini derlemek isteyenler hem de muhalefete istikamet vermek isteyenler açısından önümüzdeki dönemde de kullanılacak…