Medya İzleme Raporu: Gazetecilere saldırıların süreceğini tahmin etmek güç değil

Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi, 2021'in ilk çeyreği için hazırladığı Medya İzleme Raporu'nu yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansal desteği ile yürüttüğü Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi ekibi tarafından hazırlanan ve 2021'in ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan Medya İzleme Raporu yayınlandı.

Yeni yılın olumlu beklentilerle başladığı belirtilen raporda, "Adalette ve ekonomide reform, insan haklarında yeni eylem planı, her kesimin temsil edileceği yeni anayasa söylemleri gazete manşetlerini doldurdu. Buna karşın başta Cumhurbaşkanı olmak üzere ne yetkili isimlerin açıklamaları ne de İnsan Hakları Eylem Planı tatmin edici bulundu. İktidarın daha güçlü demokrasiye işaret eden açıklamaları umut vermekten uzak, söylem düzeyinde vaatler olarak yorumlandı. Yılın ilk üç ayındaki antidemokratik uygulamalar bu vaatlerle örtüşmedi" denildi.

Raporda basın alanında yapılan yasal düzenlemeler, basın davaları, medya ekonomi politiği, basın kurumlarının tirajları, internet sitesi tıklamaları, köşe yazarlarının sosyal medya etkileri, basın çalışanlarının durumu gibi başlıklarda veriler derlendi. 

Basın kartına sahip gazeteci sayısının 15 bin 145 olduğu aktarılan raporda 2021 Ocak ayı verilerine göre “Basın, yayın ve gazetecilik” işkolunda toplam 92 bin 350 kişinin çalıştığı, sendikalılık oranı ise yüzde 7,24 olduğu belirtildi.

Raporun sonuç bölümünde, "Basın özgürlüğünü tehdit eden, gazetecileri kaygı ve korku içinde tutan gelişmelerin yaşandığı üç ayı geride bıraktık. Salgının kara bulutları altında başlayan 2021’de umutlu olmak için nedenlerimiz çok az. Gazetecilere saldırılar, gözaltılar, polis şiddeti, yargılamalar, manipülasyonlar ve hedef göstermelerin süreceğini tahmin etmek güç değil" ifadelerin kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

RAPORUN TAMAMI: https://s.gazeteduvar.com.tr/storage/files/documents/2021/05/05/reports-2358483-N5oR.pdf