Medine Kara kararına itiraz: İntihara sürüklemek de suçtur

Dörtyol’da evinde asılı bulunan Medine Ok Kara dosyasına savcılık ikinci defa takipsizlik verdi. Avukat Mehtap Sert, bir kadının intihara sürüklenmesinin de suç olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 8 Eylül 2017 tarihinde evinde asılı bulunan Medine Ok Kara dosyasına ‘intihar’ denilerek ikinci kez takipsizlik verildi.

İskenderun Kadın Platformu üyesi dosya avukatı Mehtap Sert karara itiraz ettiklerini söyledi.  

YAŞADIĞI ŞİDDETİ GÜNLÜĞÜNE YAZDI

Savcılığın ilk takipsizlik kararının ardından avukat Mehtap Sert, İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de kabul edilen itiraz sonucu takipsizlik kararı kalktı, Kara’nın telefon ve bilgisayarı da inceleme için kriminal laboratuvarına gönderildi. Bu sürede Ok’a ait bir günlük, soruşturma savcısına iletildi. Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu Temmuz 2020’de hazırlanan raporda, söz konusu günlükteki el yazısının Medine Ok Kara’ya ait olduğu kaydedildi. Sistematik şiddet ve psikolojik baskı gördüğünü günlüğünde anlatan Medine Ok, “Ağzıma silahı dayayıp öldürmekle tehdit ettin” sözleriyle yaşadığı şiddeti günlüğünde tarif etti.

Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu talebiyle Ok’a ait incelenen cep telefonunda Ok’un şiddete uğradığı sabitlendi. Soruşturma kapsamında elde edilen tüm delilere rağmen savcılık olayın intihar olduğunu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığını belirterek, dosyaya takipsizlik verdi.

‘ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

25 Kasım haftasında sistematik şiddet sonucu intihar sürüklenen Ok’un dosyasının takipsizlikle sonuçlanmasına itiraz ettiklerini söyleyen avukat Mehtap Sert, "Bir kadının ölümü, araştırılmaksızın takipsizlikle sonuçlandı. Oysaki biz biliyoruz ki, Türk Ceza Kanunu’nda intihara teşvik suç olduğu gibi sistematik şiddet de suç. Ancak savcılık tarafından bu değerlendirilmemiş ve dosya takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazımızı yaptık. Bir kadının daha ölümünün üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.