Meclis’te komisyon kurulması istismara çözüm olur mu?

2016’da istismarı araştırmak için kurulan komisyon üyelerinden Altaca, "Her şey tozlu raflarda kaldı" derken, Kerestecioğlu da “İktidar 'ah vah’ diyerek, komisyon kurarak kaçamaz” ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığının ortaya çıkması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi de konuyu gündemine aldı. Bütçe görüşmeleri devam ederken istismarın araştırılması için Meclis’te bir komisyon kurulması konusunda tüm partiler ortaklaştı. Komisyonun, bütçe görüşmeleri bittikten sonra çalışmaya başlaması bekleniyor.

‘KOMİSYON KURULMASI YETERLİ DEĞİL’

2016’da kurulan komisyonun CHP’li üyelerinden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kurulacak araştırma komisyonu için değerlendirmelerde bulundu. “Sadece bir komisyon kurulması, öneri getirilmesi yeterli değil. Bunlar kağıt üzerinde kalıyor” diyen Altaca, “2016’da 88 öneri sunduk. O önerilerin hayata geçmesi gerekiyor. Sorarsanız AKP’liler bunların çoğunluğunun hayata geçtiğini söylüyorlar. Ama sadece Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) bazı düzenlemeler yapıldı. TCK’de değişiklik yapmak, cezaları artırmak çözüm değil. Yapılması gereken en temel şey zihniyet değişikliği” ifadelerini kullandı.

‘ATILACAK ADIMLAR İKTİDAR ELİYLE ENGELLENİYOR’

Komisyonun önerileri dahil atılacak adımların iktidar eliyle engellendiğini belirten Altaca, “Bir şey yapılmaya çalışıldığında iktidar oy uğruna belli gruplara, tarikatlara teslim oluyor” diye konuştu.

‘İKTİDAR OY UĞRUNA KARANLIK ZİHNİYETLERE TESLİM OLUYOR’

Zihniyet değişmediği, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratılmadığı sürece çocuk istismarlarının da bitmeyeceğini ifade eden Altaca, şöyle devam etti:

"Atılmak istenen adımlar bir avuç karanlık zihniyet tarafından ‘toplumsal değerlerimize, aile değerlerimize milli manevi değerlerimize aykırı’ denilerek, hep aynı gerekçelerle engelleniyor. Milli manevi değer adı altında kadınları, çocukları istismar eden bir zihniyet var. Karanlık zihniyetli grupların baskısı var. İktidar oy uğruna karanlık zihniyetlere teslim oluyor.”

Sonuç almanın tek yolunun iktidarın değişmesi olduğunu ifade eden Altaca, “İktidar olacağız ve bu sistemi değiştireceğiz. Aksi takdirde anlattığımız her şey, yapılan tüm komisyon çalışmaları kağıt üstünde, tozlu raflarda kalıyor” dedi.

'SADECE KOMİSYON KURULARAK ÇÖZÜLEMEZ'

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının cinsel istismara uğramasının ortaya çıkmasından sonra Meclis’te ortak komisyon kurulmasına ilişkin, “Sadece bu komisyonun kurulmasıyla halledilebilecek, sadece parlamento ile halledilebilecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.

'ENSAR'DAN SONRA KOMİSYON KURDUK, NE OLDU: YENİ CEMAAT YAPILANMALARI'

2016’da kurulan komisyonun HDP’li üyelerinden olan Kerestecioğlu, o dönem komisyon bünyesinde yürüttükleri çalışmaların sonucunu göremediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Çok güzel raporlar, çok güzel şerhler hazırladık. Komisyonun adında da belirtildiği gibi araştırılarak önlemlerin belirlenmesi gereken bir komisyondu. Ne oldu bunun arkasından? Yeni cemaat yapılanmaları, yurt yapılanmaları, Aladağ yurt yangını, Adalet Bakanlığı’nın istismar verilerini açıklamaması… Bütün bunlar önleme isteğinin yokluğunu gösteriyor. “

'İKTİDAR ‘AH VAH’ DİYEREK, ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURARAK KAÇAMAZ'

İktidarın atacağı adımlara ilişkin beklentileri yükseltmemek gerektiğini belirten Kerestecioğlu, “İktidar bir araştırma komisyonu kurarak, “Ah vah, çok kötü olmuş’ deyip, evlendirdikleri adama da ceza vererek kaçabileceği bir şey değil bu. O yüzden bu iktidardan çözüm beklenecek bir konu değil”

Sorunun çözümü için güçlü bir muhalefet ve güçlü bir mücadele gerektiğini ifade eden Kerestecioğlu, “Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda birlikte güçlü bir mücadele vermeliyiz. Yerleştirilmek istenen bir sistem var. Bütün bunlar sanki normalmiş gibi benimsetilmeye çalışılıyor. Asıl tehlikeli olan bu. Bunu değiştirecek olan iktidar değil. Nasıl İran’da kadınlar sokaklarda mücadele ediyorsa burada da kadınlar mücadeleye devam edecek. Kamuoyunun da tepkisini hep sıcak tutması gerekiyor” dedi.

'ÇOCUK BAKANLIĞI KURULMALI'

Çocuk Bakanlığı kurulması gerektiğini de belirten Kerestecioğlu, “Yıllardır bu konuda kanun teklifleri veriyorum. Bu sorunların hepsi tek bakanlığın içine sığmaz. Kadın Bakanlığı ve Çocuk Bakanlığı olarak ayrı bakanlıklar olmalı. Çocukların eğitimden sağlığa, beslenmeden çocuk işçiliğine çok sayıda sorunu var. Bunların başlı başına ele alınması lazım. Ancak böyle aşama kaydedebiliriz” dedi.

'2016’DA DA ‘ENSAR’ SONRASI KOMİSYON KURULMUŞTU'

Çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılması için Meclis’te daha önce de komisyon kurulmuştu. Ensar Vakfı’nda çocuklara yönelik tecavüzün ortaya çıkmasının ardından 2016 yılında, “Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” 3 ay boyunca çalışma yürütmüş, 442 sayfalık bir rapor hazırlamıştı. Raporda mevcut duruma ilişkin çok sayıda tespit ve çocuklara yönelik istismarın önlenmesi için 88 öneri sunulmuştu.

Çoğunluğu hayata geçirilmeyen önerilerin bazıları şöyleydi:

🔸 Bir ulusal çocuk politikası geliştirilmesi,

🔸TBMM bünyesinde daimi bir çocuk hakları komisyonu kurulması,

🔸 İlgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak Çocuk Koruma ve Koordinasyon Merkezi kurulması,

🔸 Medyada çocukla ilgili yayıncılık politikası oluşturulacak üst kurul oluşturulması,

🔸Çocuğa karşı şiddet eylem planı hazırlanması,

🔸Çocuk istismarının boyutlarının belirlenmesi ve risk faktörlerinin tespiti için geniş çaplı bir çalışma yapılması,

🔸Sağlık Bakanlığı bünyesinde cinsel istismara uğrayan çocukların tedavi ve rehabilitasyonu için özel merkezler oluşturulması,

🔸 Çocuk Yardım Çağrı Merkezi kurulması.