Meclis'te Kavala tartışması: Bakan doğruyu söyleyemiyor yoksa bakanlıktan olacak

Çavuşoğlu, HDP'li Beştaş'ın “Cumhurbaşkanı, 'Söylediklerimin dışına çıkma' demiş" sözlerine “Nasıl konuşacağımı PKK güdümünde partinin mensubundan öğrenecek değilim” yanıtı verdi, tansiyon yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş arasında tartışma yaşandı.

'DOĞRUYU SÖYLEYEMİYOR YOKSA BAKANLIKTAN OLACAK'

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun “AİHM kararı uygulamıştır ve Kavala serbest kalmıştır. Kavala hakkında başka davalar olduğu için hapisten çıkmamıştır” sözlerini eleştiren HDP'li Beştaş şunları söyledi: 'Kavala serbest bırakıldı' dedi. Dehşet bir şey gerçekten. Belli ki Cumhurbaşkanı, 'Benim söylediklerimin dışına çıkma' demiş. Kavala hakkında bir odada tahliye kararı verildi, diğer odada hâkime tutuklama kararı verdirildi. Demirtaş'a bir odada mahsup kararı verildi, diğer mahkemeye talimat verildi, mükerrer tutuklama verildi. İşte dünyanın gözünün içine baka baka bu hukuksuz, bu yargıyı silah olarak kullanma yöntemi AİHM'e sökmüyor. Bu sahteciliktir, bu suçtur. Hem Kavala hem de Demirtaş için Bakan maalesef doğruyu söylemedi. Onu suçlamıyorum, söyleyemiyor yoksa Bakanlıktan olacak” dedi.

'SİZLER DE PKK YÜZÜNDEN DOĞRULARI SÖYLEMİYORSUNUZ'

Beştaş'ın kendisine yönelik sözlerine cevap veren Bakan Çavuşoğlu ise, “Benim Cumhurbaşkanım her zaman doğruyu söylememi ister” dedi ve HDP'ye hitaben, “Sizler de PKK yüzünden doğruları söylemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Yeniden söz alan Beştaş, Dışişleri Bakanı'nın kullandığı dili talihsiz bulduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Belki de bir itiraftı; “Ne yapayım ben Cumhurbaşkan'ın söyledikleri dışına çıkamıyorum. Her gün 'AİHM kararlarına uymayacağız' diyen bir Cumhurbaşkanı varken, ben Dışişleri Bakanı olarak nasıl gelip burada göğsümü gereyim, bu kararlar uygulanacak” demiş olduğunu varsayıyorum. Maalesef dış politikamız bir kez daha gördük; dün düşman dediklerimiz bugün dost; dün dost dediklerimiz bugün düşman olmuş. Yanardöner bir dış politika var. HDP olarak kıblemiz bellidir.”

’MİLLET BİZİ HEM DE SİZE RAĞMEN BURAYA GETİRDİ’

Beştaş'ın ifadeleri üzerine yeniden söz alan Çavuşoğlu, konuşurken milleti referans aldığını belirterek, “Ben bu konuda nasıl konuşacağımı PKK güdümünde bir partinin mensubundan öğrenecek değilim” diye konuştu. Bu sözler üzerine Meclis'te tansiyon bir anda yükseldi.
Kürsüye giden HDP'li Beştaş, “Dışişleri Bakanı'nın maskesi düştü” dedi ve şöyle devam etti: “Siz millete dayanıyorsunuz da biz ağaçlara mı dayanıyoruz. Biz nereye dayanıyoruz. Bizi buraya getiren o millet dediğiniz insanlar. Millet bizi hem de size rağmen buraya getirdi. AKP’nin bu bütçede tek bir derdi var; kamuoyunda oyları düşüyor. Herkes artık AKP’den kaçıyor. Siz bize terör terör diyeceğinize; biliyoruz bunu grubunuzdan öğrendiniz. Bize cevap veremedikleri her an bu lügatı kullanıyorlar. IŞID’le ilişkilerinizden dolayı bütün dünya AKP’yi sorumlu tutuyor. Birleşmiş Milletler'in savaş suçu listesinde var. Siz o çetelere vekalet verdiniz ve Kuzeydoğu Suriye’de sizin adınıza Kürtleri öldürüyorlar. FATF’nin raporuna göre IŞID ve El Kaide’nin uluslararası finansmanını, hareketini engellemediği için Türkiye gri listededir. Bu da size yeter.” 
Son kez söz alan Bakan Çavuşoğlu da “IŞID’le göğüs göğüse mücadele eden ve savaşan, 4 binden fazla DAEŞ terör örgütünü yok eden ülke Türkiye’dir. IŞID, DAEŞ lanetli ve eli kanlı terör örgütüdür. Biraz önceki konuşmacı 'PKK, terör örgütüdür' derse ben sözümü geri alacağım” dedi.
Meclis'teki tartışmanın büyümesi üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıklarının bütçe oylamalarına geçti.