Meclis açılıyor, iktidar ve muhalefetin gündemi farklı

Yeni yasama yılına başlayacak Meclis’in ilk işleri tarım, güvenlik soruşturması ve tezkereler olacak. “Meclis’e Sarayın değil halkın sorunlarını taşıyın” çağrısı yapan muhalefete göre acil gündemler Covid-19 ile mücadelede yürütmenin denetlenmesi, dış politikada Meclis inisiyatifinin arttırılması ve ekonomik sorunların çözülmesi olmalı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM 2 aylık aranın ardından bugün düzenlenecek özel oturumla yeni yasama dönemine başlayacak. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul’a hitap edecek.

ERDOĞAN’IN KONUŞMASINA FRANSIZCA ÇEVİRİ

Doğu Akdeniz, Azerbaycan’la ilgili gelişmeler başta olmak üzere dış politika, ekonomi ve iç siyasetle ilgili mesajlar vermesi beklenen Erdoğan’ın konuşması İngilizce, Fransızca ve Arapça olarak da yayınlanacak. Daha önce Cumhurbaşkanının bir grup konuşması İngilizce ve Arapça olarak yayınlanmıştı. Bu kez çeviriye Fransızca’nın da eklenmesi dikkat çekti.

İLK GÜNDEM BAŞLIKLARI TARIM, GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Korona virüsü salgını nedeniyle açılış resepsiyonunun iptal edildiği Meclis’te Genel Kurulun rutin çalışma takvimi 6 Ekim Salı günü başlayacak. Korona virüsü salgınına karşın Meclis Genel Kurulu normal çalışma takvimi içinde haftanın 3 günü gündemindeki konuları görüşmek için toplanacak. Edinilen bilgiye göre kasım ayında yoğun bir bütçe mesaisine girecek olan Meclis Genel Kurulu gündeminde o güne kadar görüşülmesi gereken çok sayıda kanun teklifi var. Tarım arazilerine yapılan hobi bahçelerini engellemek, sahte gıdada cezaları arttırmak ve medyada gıda konusunda yanıltıcı yayın yapanlara cezaları arttırmak amacıyla getirildiği açıklanan tarımla ilgili teklifin ilk görüşülecek düzenlemelerden biri olması bekleniyor. Yine komisyon çalışmaları tamamlanan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması teklifi de genel kurulun gündeminde olacak. Her iki teklife de çok sayıda itirazda bulunuldu. Genel Kurul sürecinde önergelerle bazı değişiklikler yapılması bekleniyor.

İKİ YENİ KANUN TEKLİFİ SUNULDU

AK Parti, Meclis açılışından bir gün önce de 25 maddelik Teknoloji Geliştirme Kanunu Teklifi ile bütçenin program bazlı yapılmasını, vakıf üniversitelerinde tıp fakültesi açılmasını düzenleyen 17 maddelik Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Teklifi olmak üzere 2 yeni teklif sundu. Bu tekliflerin komisyonlarda hızla görüşülerek Genel Kurul’a indirilmesi bekleniyor. Ayrıca enerji alanına yönelik düzenleme, yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan kanun teklifi, Tanık Koruma Kanunu'nda değişiklik teklifi ile Türkiye Çevre Ajansı teklifinin de önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığına sunulacağı ifade ediliyor. Bu arada Meclis’te çok sayıda bekleyen uluslararası sözleşme de bulunuyor. Bunların da aciliyet sırasına göre görüşülmesi bekleniyor.

3 TEZKERE GELECEK

Meclis gündeminin rutin başlıkları haline gelen konulardan biri de süresi dolan tezkerelerin uzatılması. Meclis’in açılışının ardından Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile Mali ve Orta Afrika, Lübnan tezkerelerinin de yenileneceği ifade ediliyor.

CHP’YE GÖRE MECLİS’İN 3 ACİL GÜNDEMİ OLMALI

MHP ile Meclis çoğunluğunu oluşturan AK Parti’nin gündeminde şimdilik bu başlıklar yer alıyor, ancak muhalefetin öncelikleri farklı. Meclis’in acil ele alması gereken 3 gündem olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay bunları şöyle sıralıyor:

“Sarayın gündeminde damadın masallarının ve hayallerinin peşinde koşmak var ama milletin gündeminde işsizlik var, barınma var, işyerlerinin kapanmasından dolayı aç-açıkta kalma var. Salgınla mücadelenin hem sağlık ayağı hem de ekonomi ayağı çok kötü yürütülüyor. TBMM’nin yeni yasama yılında önceliği Covid-19 ile mücadele konusunda yürütmeyi denetlemek ve alınması gereken önlemleri ortaya net şekilde koymak olmalı. İkinci gündem hiç şüphesiz dış politikadaki tutarsızlıklar, haklı iken yalnız kalınan yanlış politikalar olmalı. Dış politika bir bakan, 3-5 danışmanla değil TBMM inisiyatifi, katkısı, iradesi ile götürülmeli. O zaman Erdoğan’a kimse böyle efelenemez, ayar vermeye kalkamaz. 3. gündem de ekonomik sorunların çözülmesidir. Milletin damadın masal ve hayallerine karnı toktur. Milletin karnı açtır, sırtı açıktır. Kış geliyor biz bu 3 konuda da yapıcı, samimi katkı sunmaya hazırız. TBMM’yi devre dışı bıraktığınız her konuda çuvalladınız, tökezlediniz. Gelin TBMM’nin çare kapısı olduğunu, çözüm merci olduğunu görün diyorum.”

HDP HALKIN GÜNDEMİNİ MECLİS’E TAŞIYACAK

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da muhalefeti dışlayan kanun yapılış şeklini eleştirerek halkın sorunlarının Meclis’e taşınması gerektiğini ifade etti. Beştaş şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ardından Meclis’in itibarsızlaştığı, işlevini yitirdiği, tırnak içinde söylüyorum, noter görevi yaptığı gibi çokça eleştiri ve tartışma var. Bundan büyük rahatsızlık duyuyoruz. Yeni sistemde milletvekillerinin daha etkili olacağı bir yasama faaliyeti iddiası ortaya konuldu ama 2 yıllık deneyimimiz bunun böyle olmadığını gösterdi. Cumhurbaşkanı ya da bir bakanın açıklaması sonrası hızla bir kanun geliyor. Meclis komisyonları için mutfak denir. Yemeğin piştiği yer Meclis komisyonu ya da genel kurul olmuyor. O yemeğe tuz, biber koyamıyoruz. O yemeğin yenilemeyecek bir yemek olduğunu savunuyoruz, muhalefet ediyoruz ama bunu kabul ettiremiyoruz. Maalesef bir duvar var karşımızda. Muhalefetin önerilerine katkılarına kapalı bir işleyiş var. Bunun değişmesi için çaba göstereceğiz. En önemli sorunlardan biri ekonomi. Pandemi ile beraber halk çok ciddi bir yoksulluk içinde. Bütçenin revize edilmesi, ek bütçe gibi önerilerimiz oldu. HDP olarak halkın gündeminin Meclis’e taşınması ve tartışılması için çalışacağız.”