Maymunlara işkence eden çete ifşa oldu

Araştırmacı gazeteciler, ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki yüzlerce müşterinin, Endonezyalılara uzun uyruklu makak yavrularına yaptıkları işkenceyi görüntülemeleri için para ödediğini ortaya koydu.

Fotoğraf: BBC
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'dan ABD'ye uzanan, maymunlara işkence eden bir çete, BBC Dünya Servisi'nin bir yıl süren araştırmasıyla ortaya çıktı. Joel Gunter, Rebecca Henschke ve Astudestra Ajengrastri imzasıyla yayınlanan haber, ABD, İngiltere ve başka ülkelerdeki yüzlerce müşterinin, Endonezyalılara uzun uyruklu makak yavrularına yaptıkları işkenceyi ve öldürmelerini görüntülemeleri için para ödediklerini ortaya koydu.

Buna göre, YouTube'da başlayan işkence çetesi, daha sonra faaliyetlerini Telegram'daki özel gruplara taşıdı. Polis ise şimdi çetenin müşterilerini arıyor ve bazı isimleri gözaltına alıyor.

MAYMUNLARA İŞKENCE EDİLEN VİDEOLARI SATIN ALIYORLAR

Gazeteciler, araştırmaları kapsamında, başlıca Telegram işkence gruplarından birine kimliğini gizleyerek girdi. Grupta yüzlerce kişi, aşırı işkence fikirlerini birbirleriyle görüşüyor ve Endonezya ile diğer Asya ülkelerinde bu işkencelerin gerçekleştirilmesini sipariş ediyorlardı. Bu kişilerin amacı, özel sipariş ettikleri uzun kuyruklu yavru makakların taciz edildiği, işkence yapıldığı ve bazen de öldürüldükleri videoları satın almaktı.

Endonezya'daki işkencecileri, dağıtımcıları ve ABD'deki alıcıları bulan ve uluslararası kolluk kuvvetlerinin bu kişilerin adaletin önüne çıkartılması mücadelesine katılan gazeteciler, şu ana dek küresel düzeyde en az 20 kişinin soruşturma altında olduğunu ortaya koydu. İngiltere'deki üç şüpheli, soruşturma sürerken kefaletle serbest bırakıldı, ABD'nin Oregon eyaletindeki bir erkek zanlıya ise geçen hafta resmen suçlama yöneltildi.

'UYUŞTURUCU PARASINDAN FARKLI DEĞİL'

ABD'deki önemli video dağıtımcılarından, ekran adı "The Torture King - İşkence Kralı" olan Mike McCartney BBC'ye konuşmayı kabul etti ve ilk Telegram grubuna girdiği ilk anı anlattı.

McCartney, "Bir anket başlatmışlardı. Çekiç olmasını istiyor muyduk? Kargaburun da olacak mıydı? Tornavida ister miydik? Bunun sonucunda ortaya çıkan video şu ana kadar gördüğüm acayip şeydi" dedi. Aynı zamanda eski bir motosikletli çete mensubu olan McCartney, maymunlara işkence dünyasına girmeden önce hapis yatmış ve en sonunda işkence tutkunlarının video dağıtımını yaptığı birkaç Telegram grubunun yöneticisi olmuştu. McCartney, "Uyuşturucu parasından farklı değil. Uyuşturucu parası kirli ellerden geliyor, bu para da kanlı ellerden" ifadelerini kullandı.

'EN AZ DÖRT MAYMUNUN ÖLÜMÜNDEN SORUMLUYUM'

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından soruşturulan iki önemli şüpheli de bu kapsamda tespit edildi. Bunlardan biri, ABD'nin Alabama eyaletinde yaşayan 47 yaşındaki Stacey Storey'di. Storey, toplulukta "Sadist" lakabıyla tanınıyor. Bir diğeri de gerçek adı yasal nedenlerle açıklanamayan "Mr. Ape - Bay Maymun" lakaplı bir çete lideri. Mr. Ape, yaptığı açıklamada en az dört maymunun ölümünden ve çok sayıda maymunun işkence görmesinden sorumlu olduğunu itiraf etti ve 'çok acımasız' videolar sipariş ettiğini söyledi.

Storey'nin telefonuna İç Güvenlik Bakanlığı ajanları tarafından el konuldu. Telefonda yaklaşık 100 işkence videosu ve en aşırı videoların çekimi için para ödediğine dair kanıtlar bulundu. Polis kaynaklarına göre, "Sadist" lakaplı Stacey Storey, henüz geçen aya kadar Telegram gruplarında aktifti. Ocak ayında BBC'ye açıklama yapan Storey, hesabının çalındığını söylemiş ve iddialara ayrıntılı yanıt vermeyi reddetmişti.

'HERKES KAPISININ ÇALINMASINI BEKLEMELİ'

Mr. Ape, Stacey Storey ve Mike McCartney, İç Güvenlik Bakanlığı soruşturmasındaki başlıca beş hedeften üçü. Henüz zanlılara resmi bir suçlama yöneltilmedi ama bakanlığın topladığı delillerle yargılanmaları durumunda 7 yıla kadar hapis cezası alabilirler.

Şüpheliler hakkındaki soruşturmayı yürüten Özel Ajan Paul Wolpert, kolluk kuvvetlerindeki herkesin, iddia edilen suçlar karşısında şok olduğunu belirtti. Wolpert, "Herhangi birinin böyle bir suça tanık olmaya hazır olacağını zannetmiyorum. Avukatlar ve jürilerde de olup bitenlere tanık olan herkes için durum aynı" dedi. Ajan Wolpert ayrıca, maymunlara işkence videolarının dağıtımını yapan herkesin 'bir noktada kapılarının çalınmasını beklemesi gerektiğini' söyledi ve "Bundan kurtulamayacaksınız" diye ekledi.

Endonezya'da da iki işkence zanlısını tutuklandı. Asep Yadi Nurul Hikmah, hayvanlara işkence ve koruma altındaki türleri satma suçundan 3 yıl hapis cezası aldı. Ajis Rasjana da hayvanlara işkence suçlamasına verilebilecek en yüksek ceza olan 8 aya çarptırıldı.

FACEBOOK: GRUPLAR PLATFORMDAN ATILDI

Hayvanlara işkence videoları Telegram ve Facebook'ta hala bulunabiliyor. BBC, bu tür içerikler paylaşan ve bazılarının üye sayısı 1000'i aşan onlarca grup tespit etti.

Hayır kuruluşu Action for Primates'in kurucularından Sarah Kite, "Geçmişte saklı olan ama şimdi Facebook gibi platformlarda açıkça dolaşıma giren bu aşırı, kanlı görüntülerin arttığını gördük" bilgisini paylaştı. Facebook ise konuyla ilgili olarak BBC'ye yaptığı açıklamada şirketin dikkatine sunulan grupların platformdan atıldığını söyledi.

Kite ayrıca, işkence videolarının yapımı için para ödeyenlerin kovuşturulmasını kolaylaştırmak için, İngiltere'deki yasaların güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Kite "Birisi aktif bir şekilde para ödeyerek acı çektiriyor ve hayvana yapılmasını istedikleri şeylerin bir listesini veriyorsa, bunlardan hesap sormak için daha güçlü yasalar lazım" dedi.

YouTube da BBC'ye yaptığı açıklamada, hayvanlara işkencenin platformda 'yeri olmadığını ve şirketin bu tür içerikleri çabucak kaldırmak için çok çalıştığını' belirtti. Telegram ise 'kullanıcı mahremiyetine ve ifade özgürlüğü gibi insan haklarına bağlı olduklarını' ve 'özel grupların aktif bir şekilde denetlenemeyeceğini' söyledi. (BBC Türkçe)