Martin Scorsese'den aboneli yayın eleştirisi: İzleyiciyi sadece müşteri olarak görüyorlar

Yönetmen Martin Scorsese, Netflix gibi aboneli yayın hizmetlerini eleştirdi: İzleyiciyi sadece müşteri olarak gören algoritmalar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yönetmen Martin Scorsese, yönetmen Federico Fellini için Harper's Magazine'e yazdığı bir makalede Netflix gibi aboneli yayın hizmetlerini eleştirdi. Scorsese, son yıllarda Netflix ve Apple'da birtakım çalışmalara imza atsa da, bu tür aboneli yayın platformlarının sinema üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu belirtti.

Yönetmen Scorsese, aboneli yayın sistemlerinde izleyicinin "müşteriden başka bir şey" olarak görülmediğini, sanatın değersizleştirildiğini ifade etti. Scorsese'ye göre yeni sistemde, "hareket eden tüm imgeler" eşit olarak görülüyor. Yani, "Bir David Lean filmi de, bir kedi videosu da, bir Super Bowl reklamı da, bir süper kahraman filmi veya bir dizi bölümü de olsa" fark etmiyor.

Scorsese, "Eğer izlediğiniz şeye dayanan algoritmalarla bir öneri gelirse, bu öneriler sadece söz konusu mesele veya tarza dayanacaktır; öyleyse bu durumun sinema sanatı açısından anlamı ne?" dedi.

Scorsese daha önce Marvel filmlerini de eleştirmişti. Yönetmen Quentin Tarantino, Scorsese'ye yanıt vererek, “Jenerasyon farkını hesaba kattığınızda onun Marvel hayranı olacağını düşünen var mı?" ifadelerini kullanmıştı. (Kaynak)