Marmaris Turunç'a tahliye için iki çıkarma gemisi gönderildi

Milas'taki orman yangını Bodrum'un Mazı köylerindeki evlere ve Turunç'a sıçradı. Evler tahliye edilirken tekne ve botlar da kullanıldı. Milli Savunma Bakanlığı, tahliye için Turunç'a iki gemi yolladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla'nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında alevler Bodrum ilçesinin Gökpınar, Yukarı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkiinde etkisini sürdürüyor. Yangının sıçradığı yerlerden biri olan Marmaris'in Turunç Mahallesi'ne tahliye için iki gemi gönderildi.

Bölgedeki rüzgarın şiddetini artırmasıyla alevler evlere sıçradı. Ekiplerin yoğun şekilde müdahalesi sürerken, çok sayıda ambulans da bölgeye sevk edildi. Dört mahallede bazı evler tahliye edildi. Tekne sahipleri tahliye çalışmasına denizden destek verdi. Ancak tüm çabalara rağmen alevler Aşağı Mazı Mahallesi'ne ulaştı.

Boşaltılan bazı evler alev aldı. Mahalle yolu, yoğun duman sebebiyle ulaşıma kapatıldı. 

mazı
Orman yangını rüzgarın etkisiyle ilerledi. Fotoğraflar: DHA

 

Rüzgarın etkisiyle mahalledeki yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangında, bazı evler alevlerin arasında kaldı. Vatandaşların zarar görmemesi için mahalle sakinleri evlerini boşaltmaları için uyarıldı. Bazı vatandaşlar deniz yoluyla tahliye edildi.

MARMARİS DATÇA YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Bu arada Marmaris’ten Datça’ya giden Armutalan Mahallesi'nin üst tarafında yangın yola sıçradı.

Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik ve asayiş ekipleri Datça ve Turunç karayollarını trafiğe kapattı. Tatil için farklı şehirlerden gelenler geri çevrilirken, yol kenarlarında uzun araç kuyrukları oldu. Datça tarafına geçmek isteyen bazı tatilciler ise yolun kapalı olmasını bilmediklerini belirterek, yolun açılmasını bekleyeceklerini ifade ettiler.

YANGIN ÇÖKERTME'YE İLERLİYOR

Mazı'da bulunan gazeteci Emre Ergül, sosyal medya hesabından, "Bodrum Mazı Köyü'nden yazıyorum. Yukarı Mazı ve Aşağı Mazı tamamen yanıyor. Canımızı zor kurtardık. Karayolu kapalı. En son Hurma ve Ilgın Sahili'ndeki işletmeler yanıyordu. Şu an Çökertme'ye sığındık. Acil yardıma ihtiyaç var. Şu an Çökertme tahliye ediliyor. Yangın çok hızlı şekilde Cökertme'ye ilerliyor. Acil yardım" diye yazdı.


TURUNÇ'TAN DENİZ YOLUYLA TAHLİYE

Yangın Turunç Mahallesi'nin ormanlık alanına da sıçradı. Milli Savunma Bakanlığı, Turunç Mahallesi'ndeki vatandaşların tahliyesi için iki çıkartma gemisinin bölgeye gönderildiğini duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) "Marmaris’te devam eden orman yangını dolayısıyla Turunç Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın denizden tahliye edilmesine destek olmak üzere Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdaki iki çıkarma gemimiz bölgeye sevk edildi. Gemilerimiz ihtiyaç halinde tahliyeye destek sağlayacak" açıklamasını yaptı. 

MARMARİS'TE 400 HANELİ MAHALLE TEDBİR AMAÇLI BOŞALTILIYOR

Marmaris ilçe merkezindeki Armutalan Mahallesi'nin ormanlarla çevrili Sekine Evren, Sinan Mevki ile 438 sokak üzerindeki evler yangının 1 kilometre yaklaşmasıyla tedbir amaçlı tahliyeye başladı. Saat 17.30'dan itibaren polis ve zabıta megafonlarla, çevre camilerden ise evlerin tahliyesi için anonslar yapıldı. Lüks villa ve sitelerle çevrili 3 sokakta bulunan 400 hanenin bir kısmı uyarıları dikkate alarak tahliyelerini yaptı. Gerekli eşyalarını yanlarını alan mahalleli araçlarına binerek ilçe merkezine gitti. Bazı vatandaşlar da kadın ve çocukları ilçe merkezine göndererek kendileri beklemeye başladı.

GERGİNLİK YAŞANDI

Motosikletli Yunus polislerinin tahliye yaptığı sırada, bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Polis ile tartışan mahalleli "Oteller pahalı fiyat veriyor. Buraya bekçi dikin evimizi kim koruyacak kimse yok, eşyalarımız var" dedi. Tartışma sırasında bir site yöneticisi araya girerek gerilen ortamı sakinleştirerek "Ailelerimizi gönderdik kimseye bir zararımız olmadan evlerimizi koruyacağız" dedi. 

'SON ANA KADAR BEKLEYECEĞİZ'

Mahalle sakini Niyazi Kışla, "Polis geldi ve tahliye edin dedi. Tahliye edilecek durum yok ama yine de tedbir amaçlı bekliyoruz. Bir tehlike görürsek tahliye edeceğiz" dedi. Çetin Demir, "Polisler bizlere tahliye edin bize evlerinizi emanet edebilirsiniz diye söylediler" dedi. Hakan Toktan, "Gidin derlerse ve yangın geldiğinde yurdu tahliye edeceğiz. Suyumuz ve ayranlarımız hazır. Eşyamızı hazırladık, söylenecek bir söz kalmadı" diye konuştu. 

Demir Soycan, "Tahliye etmemizi istediler. Ailemizi Marmaris ilçe merkezine gönderdik. Evlerimizin sokağında bekliyoruz. Yardım ve destek ihtiyaç olursa yardımcı olacağız. Şu anda sokağımızın bir bölümü evlerini boşalttı. Endişeliyiz umarım alevler evlerimize gelmez" ifadelerini kullandı. 

MENTEŞE'DE ORMAN YANGINI

Bu arada Muğla'nın Menteşe ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlatıldı.

Menteşe'nin Sungur Mahallesi'nde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede, saat 18.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden çevredekiler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi. Yangına 1 uçak ile havadan, 2 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman işçileri karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek oluyor. (HABER MERKEZİ)