Marmaraereğlisi'nde BJK Başkanı Çebi'ye özel OSB tepkisi

Danıştay'ın yeni OSB kurulamaz kararı olmasına rağmen, BJK Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin 13 şirketinin faaliyet gösterdiği OSB, hayata geçti. Çevreciler 'kişiye özel' düzenlemeye tepkili.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgesi (OSB), itirazlara neden oluyor. OSB’de yer alan 18 şirketten 13'ünün Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin aile şirketi olan Kaptan Demir Çelik'e ait olmasını çevreciler, "kişiye özel sanayi bölgesi" olarak yorumluyor.

Defalarca mahkemelik olan sanayi bölgesiyle ilgili Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cemal Polat ve çevreci Özgür Aksun ile konuştuk.

‘YENİ SANAYİ BÖLGESİNE İHTİYAÇ YOK’

Tekirdağ Valiliği başkanlığında kurulan Islah Komisyonu, 21 Mart 2019’da Marmaraereğlisi ilçesinde Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulması için karar aldı. İlçeye beş kilometre mesafede kurulması planlanan Islah OSB için 729 bin 400 metrekarelik alanda çalışma başlatıldı. Birinci sınıf tarım arazileri üzerinde planlanmış projeye, mahalleliler ve çevreciler dava açıp kazanmıştı. 2019'dan beri davalık olan OSB projesinin yapımı devam ediyor. Süreçle ilgili çevreci Özgür Aksun, "Maalesef ülkemizde bu duruma artık şaşırmıyoruz" diyor. Dr. Cemal Polat ise yeni OSB'lerin kurulabilmesi için mevcuttakilerin yüzde 75'inin dolu olması gerektiğine ancak Marmaraereğlisi’nde yüzde 50'nin üzerinde doluluğa sahip OSB bulunmadığına dikkat çekiyor.

OSB'nin yer aldığı bölge

‘OSB'NİN ALT YAPISI VE ARITMASI YOK’

"ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle açılan davada, bilirkişilerce incelenen proje alanının, bir kilometrelik yarıçaplı alanda herhangi bir yeraltı suyu, yer üstü suyu, deprem kuşağı, köy yerleşik alanı, koruma alanı olmadığı belirtilmiş. Mayıs ayı içinde sonuçlanan rapor, mahkemeye sunuldu. Jeoloji, inşaat, kimya ve çevre, harita ve hidrojeoloji mühendisliği ile şehir plancılığına göre uygun bulunan proje, ziraat ve jeofizik mühendisliğine aykırı bulunarak bölge halkının sağlıklı gıdaya erişimi noktasında yeterli cevap verilmediği kaydedilmiş: "Tesis alanına en yakın yüzeysel su kaynağı, yaklaşık bir buçuk kilometre mesafedeki Kınıklı Deresi. Her bir birime bu kadar yakın, hatta yerleşim alanları ve tarım alanlarının içinde olan bir yere, böylesine bacalı sanayi için izin verilmesi doğru değildir."

Özgür Aksun

Aksun, daha önce açtıkları davada bilirkişi incelemesinde projenin sakıncalı bulunduğunu hatırlatarak "Türkiye'nin 46. zengininden bahsediyoruz. İmtiyaz sağlandığını düşünüyoruz. Şehrin tarihi dokusuna, turizm potansiyeline göre hareket edilsin" diyor. Cemal Polat ise daha önce Danıştay 6. Dairesi’nin verdiği kararlara dayanarak, OSB yapılamayacağından bahsediyor: "Şu an yapılan OSB'nin herhangi bir alt yapısı, arıtması yok. 1/100.000'lik Trakya alt bölgesi Ergene Havzası çevre planına da aykırı."

‘MARMARA DENİZİ’Nİ FOSEPTİK ÇUKURU YAPACAKLAR’

Danıştay'ın aykırı bulduğu projeyi, hazırlanan yeni bilirkişi raporu "uygun" buldu. Hukuki süreçteki bu ikiliği Polat şöyle açıklıyor:

Cemal Polat

"Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin aile şirketi olan Kaptan Demir Çelik'in bölgedeki yatırımları meşrulaştırılmak isteniyor." Polat, Tekirdağ Belediyesi’nin CHP'li olmasına rağmen bu kararların karşısında duramadığına değinerek, askıya çıkması gereken kararları belirtiyor. Trakya'nın su sorunu yaşadığını ifade eden Dr. Polat, yeraltı sularında su bulma derinliğinin 350 metrelere kadar indiği bölgede, sanayi için hangi su kaynaklarının kullanılacağı sorusunu soruyor. Trakya'nın yıllardır sorunu olan Ergene’deki ve bugün Marmara Denizi’ndeki kirliliği hatırlatarak şöyle konuşuyor: "Marmara’yı foseptik kuyusu haline getirmeye çalışıyorlar. Sanayi bölgesinin arıtması, alt yapısı yok. Buradaki atıklar nereye gidecek? Çevre kirliliğinin yanında su canlılarının da yaşam alanlarına doğrudan etki edecek bir sorun var karşımızda." Mevcut sanayi bölgelerinin olduğu bölgeye, yeni bir sanayi bölgesinin kurulmak istenmesinin nedenini ise Aksun, limana yakın olmasına bağlıyor.