Marmara Gölü arazisi: Tanımadığımız insanlar gelip işgal ediyor

Kuruyan Marmara Gölü arazisinin paylaşımında çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti. Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse, “Tanımadığımız insanlar gelip gölü işgal ediyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarındaki ‘ulusal öneme sahip sulak alan’ tescilli, ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü, yaşanan su kaybı nedeniyle kurudu. Tepeli pelikan ve karabatak gibi nesli tehlikede 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde, kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti. Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl, çiftçiler tarafından işgal edilerek tarıma açıldı.

DHA'nın aktardığı habere göre, arazi paylaşımı konusundaki anlaşmazlık, tartışma ve kavgalara neden oldu. Göl üzerindeki 4 ayrı arazi kavgasında 1 kişi hayatını kaybedip, 2 kişi de yaralanırken, gözaltına alınan 8 kişiden 3’ü tutuklandı. Önlem alınmaması halinde daha büyük olayların yaşanacağını belirten Gölmarmara Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Rafet Kerse, “Marmara Gölü üzerinde arazi savaşları başladı” dedi. 

'TANIMADIĞIMIZ İNSANLAR GELİP GÖLÜ İŞGAL EDİYOR'

Yaşanan olaylar bölge halkını tedirgin ederken, vatandaşlar göle su basılarak olayların önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Rafet Kerse, “Gölmarmara Gölü, çöl marmara oldu. Çabamıza rağmen kimseden destek alamıyoruz. Proje yapılacağı söylendi fakat bir netlik yok. Herkes biçerdöverleri ve traktörleri ile göl arazisini yağmalama peşinde. Yaklaşık 100 bin dönüm gölden 2 bin kişi ekmek yerken, şu an 10 kişi ekmek yiyor. Buna müdahale edilmesi lazım. Kooperatif olarak bittik. Burada göle kıyısı olan 7 köy var fakat tanımadığımız ve bilmediğimiz insanlar gelip gölü işgal ediyor. Biz burada tekrar balığın, suyun ve kuşların olmasını istiyoruz. Buna müdahale edilmez ve duyarsız kalırsak, önümüzdeki günlerde çok daha büyük olaylar çıkar. İşgal etmenin yanı sıra göl arazisini kiraya verenler dahi var. Bunlara neden kimse müdahale etmiyor. Tek korkumuz burada çok can kaybının olacağı, çünkü insanlar talan peşinde. Bunların yaşanmasını istemiyoruz” dedi. 

'BELİNDE TABANCA VE TÜFEKLE GEZİYORLAR'

Tekelioğlu Mahalle sakinlerinden Hasan Çetin, “Bu gölde 60 sene balıkçılık yaptım. Hiçbir zaman bu duruma düşmemiştim. Adamlar göl arazisinde belinde tabanca ve tüfekle geziyorlar. Yetkililerden bir an önce göle su verilmesini istiyorum. Benim yaşım artık geçti ama gelecek nesillerimizin gölden faydalanmasını istiyoruz” dedi.

'DSİ’NİN KONTROLÜNDE YASAL BİR ŞEKİLDE KULLANILMASINI İSTİYORUZ'

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise gölün işgalinin önüne geçmek için mevcut önlemlerin arttırılması için jandarmayla bir toplantı yaptıklarını belirterek,  “Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına, göldeki arazilerin mevcut proje tamamlanıp, su basılıncaya kadar DSİ’nin kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten bir yazı gönderdik. Buranın DSİ’nin kontrolünde yasal bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Gölü işgal edenlere yönelik de uyarılarımız var. Mağdur olmamaları için kullanmamaları gerektiğini belirtiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi. (HABER MERKEZİ)