Mardin Cezaevi Meclis gündeminde: Soruşturma açıldı mı?

HDP Milletvekili Pero Dundar, Mardin Cezaevi'nde yaşananları sordu: "Bakanlığınız tarafından, pandemi koşullarında, cezaevindeki tutukluların sağlığını korumak için ne tür tedbirler alındı?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Mardin Barosu'nun Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu Meclis gündemine taşıdı. Dundar, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e cezaevinde yaşananları ve mahpusların sağlık durumunu sordu. 

RAPOR HAK İHLALLERİYLE DOLU...

Mardin Barosu İnsan Hakları tarafından hazırlanan raporda, salgın, hastalık döneminde tutuklara hijyen ve temizlik noktasında ciddi sorunlar yaşandığı vurgulandı. Cezaevlerinde açlık grevi eylemlerinin devam ettiği bu süreçte, tutukluların sağlık problemleriyle yeterince ilgilenilmediğini belirten baro, salgın hastalıktan dolayı askıya alınan açık ve kapalı görüşlerin cezaevi idaresince keyfi ve fiili olarak engellendiğini kaydetti. Ayrıca raporda tutukluların görüş sürelerinin kısa tutulduğu, hastane sevklerinde problemlerin yaşandığı, tedavilerin geç yapıldığı, hak taleplerinin idarece reddedildiği, jandarma tarafından ağız içi aramaları reddeden tutuklular hakkında soruşturmalar açıldığı, bağımsız koğuşlara yönelik zorlama olduğu gibi pek çok sorun yer aldı.

Raporda açlık grevi eylemlerinin 125’inci gününde devam ettiğini, 'haksız nakil, usulsüz saldırı' niteliğindeki arama, askeri düzen sayım, haberleşme, hücre, iletişim ve görüş disiplin cezaları, sağlığa erişim ve sair hak ihlallerinin yaşandığı ifade edildi.

RAPOR MECLİS GÜNDEMİNDE

Dundar, baronun hazırladığı bu raporu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanlığı Abdülhamit Gül'e şu soruları sordu: 

- Bakanlığınız tarafından Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri iddialarına ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır?

- Pandemi koşullarında, cezaevindeki tutukluların sağlığını korumak için alınan tedbirler nelerdir.

- Söz konusu iddialara ilişkin sorumlu personel hakkında yasal ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

- Bakanlığınız tarafından, pandemi koşullarında, cezaevindeki tutukluların sağlığını korumak için ne tür tedbirler alınmıştır?

- Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde kaç hasta tutuklu vardır?  Tutukluların sevklerinin geciktirilmesinin gerekçesi nedir? (HABER MERKEZİ)