Maraş Katliamı'nda öldürülenler İzmir'de anıldı

İzmir Alevi ve Bektaşi Federasyonu bileşenleri, Maraş Katliamı'nda öldürülenleri andı: “Bu vahşetin açtığı yara aradan geçen 43 yıla rağmen hâlâ kapanmadı.”

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Maraş Katliamı'nda öldürülenleri anmak için basın açıklaması düzenledi.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açıklamada, “Maraş Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart taşındı. Açıklamaya katılanlar “Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta çözüm faşizme karşı savaşta” ve “Maraş'ın hesabı sorulacak” sloganları attı.

Katledilenler için bir dakikalık saygı duruşu yapılan anmada grup adına açıklama yapan Mustafa Aslan, 1978 yılının Aralık ayında yaşanan ve 12 Eylül askeri darbesinin yapılmasına zemin hazırlayan Maraş Katliamı'nın üzerinden 43 yıl geçtiğini söyledi.

Katliamda resmi rakamlara göre 121, gerçek rakamlara göre ise daha fazla insan öldüğünü ifade eden Aslan, “Her zaman olduğu gibi kardeşlik edebiyatı yapanlar, aynı avluyu, aynı sokağı, aynı şehri paylaştıkları Alevileri gözü dönmüşçesine, hunharca katletti. Devletin karanlık güç odakları tarafından tezgâhlanan, ırkçı ve dinci çevrelerin de aktör olarak kullanıldığı bu vahşetin açtığı yara aradan geçen 43 yıla rağmen hâlâ kapanmadı” dedi.

'DEVLETTEN MAAŞ ALAN DEDELER, KATLEDENLERLE EL SIKIŞMIŞ OLACAKTIR'

Halen Alevilerin evlerinin işaretlediğini, Alevilere karşı ötekileştirmenin, ayrımcılığın ve nefret söyleminin doruğa çıktığı günlerin yaşandığını dile getiren Aslan, “Bütün faşist, tekçi, ırkçı ve inkârci söylem ve yaptırımlara devam eden zihniyetin bugünlerde Alevi güzellemesi yapmasının AKP pişkinliği olduğunu” söyledi.

“Tarih boyunca Alevileri katledenlerin, bugün dedelere maaş, cemevlerine ise kültür merkezi gömleğini giydirerek Aleviliği katletme peşinde olduğunu” vurgulayan Aslan, “Bu vesileyle belirtelim ki, devletten maaş alan ya da alacak olan dedeler, Kerbela'da Ali Asker'i, Maraş'ta Ali Tıraş'ı, Madımak'ta Koray Kaya'yı katledenlerle el sıkışmış sayılacaktır” diye konuştu.

Son olarak katliamda öldürülenleri anan Aslan, “Başta Maraş Katliamı olmak üzere, Sivas'ı; Çorum'u, Gazi'yi, Dersim'i, 19 Aralık'ı, Roboski'yi, Reyhanlı'yı, Gezi'yi, Suruç'u ve Ankara katliamını unutmadık unutturmayacağız Affetmeyeceğiz. Bu katliamlar da kaybettiğimiz canlarımızı, yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı. (DUVAR)