Mansur Yavaş: İnsanları suya kavuşturmaktan daha çılgın bir proje yok

Mansur Yavaş “Afet Bilgilendirme Notu” paylaştı: Afet mücadelesi siyasi tartışma konusu olmaktan çıkarılarak kriz yönetimine geçilmeli.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA- Ankara’da geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketine ilişkin “Afet Bilgilendirme Notu” paylaşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte 5 günde yıllık yağışların yarısı kadar yağış yaşandığını, bu yağışlar sırasında 4 kişinin hayatını kaybettiği söyledi. Ankara’da temiz su temini ve altyapının yıllarca ihmal edildiğini ifade eden Yavaş, şunları söyledi:

“Ankara'da 5 günde, 6 aylık yağış gerçekleşti. Bizim dönemimizde yapılan hiçbir alt geçitte su baskını olmadı. Altyapısını yenilediğimiz 102 noktada da sel oluşmadı. Yeni yapılan hiçbir altgeçitte su taşkını gerçekleşmedi. Bu durum bize, at yarıştırır gibi 70-80 günde köprülü kavşak yapmanın aslında ne kadar yanlış olduğunu da gösterdi. Balık adamların arama yaptığı köprüler yerine uygar toplumlardaki gibi altyapısı ve sanat yapılarıyla örnek olan köprü çalışmalarına imza attık. Sorun yaşanan bölgelerde ise belediye ekiplerimiz hem anlık müdahalelerde bulunarak vatandaşlarımızın yanında oldu hem de bu bölgeler derhal yatırım programı kapsamına alınarak köklü çözüm için harekete geçildi. Diğer devlet kurumlarıyla da iş birliği içerisinde hareket edildi ve görev alanlarında destek verildi.”

27 DERENİN ÜSTÜ TAMAMEN KAPATILDI

Yavaş, iklim değişikliği ve çarpık kentleşmenin de etkisiyle yağışın boyutu, hızı ve etkisinin değiştiğini, kentte son dönemde şehir selleri meydana geldiğini belirtti. Yavaş, şunları söyledi:

“Kentte çok pahalıya su satılıyor, bu satıştan elde edilen gelirler çılgın projelere aktarılıyordu. 2005–2018 yılları arasında suyun metreküp fiyatı ortalama 1,6 dolardı; yani bugünün parasıyla tonu 28 liraya su satıldı. Bir kez daha vurguluyorum. Bugünün parasıyla suyun tonu 28 liraydı. Bu yüksek tutardaki parayla da helikopterler alındı; atıl havuzlar ve otopark sistemleri kurup uçuş okulları açıldı. ASKİ’nin milyarlarca lirası Fen İşleri’nin yatırımlarına aktarılırken, kendi yapması gereken altyapı yatırımları sürekli ötelendi. Biz ise bugünkü koşullarda 0,7 dolara temiz suyu vatandaşlarımızla buluşturuyoruz.”

27 adet derenin üstünün tamamen veya kısmen kapatıldığını söyleyen Yavaş, Ankara’nın sel afetine karşı yaşanabilecek su baskınlarına ilişkin riskli bölgeleri sıraladı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Raporu’nda yer alan Hatip Çayı, Uğ Deresi, Ankara Çayı, Papazderesi, Akyurt Akanca Deresi, Çubuk Çayı güzergâhları yüksek riskli ve çok yüksek riskli bölgelerdir.”

‘TATLAR DERESİ İÇİN SEKİZ DEFA YAZI GÖNDERDİK’

Ankara’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Tatlar Deresi’nin taşması sonucu iki kişi hayatını kaybetmişti. Mansur Yavaş, 2018 ve 2021 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve ilçe belediyesi ile ilgili kurumlara daha önce sekiz defa yazı gönderdiklerini ifade etti. 2019 yılından bu yana kritik bölgelerde 102 adet yağmur suyu hattı çalışması yapıldığını söyleyen Yavaş, Ankara’da tespit edilen tüm asbestli boruların yenilendiğini ifade etti.

‘AFET MÜCADELESİ SİYASİ TARTIŞMA KONUSU OLMAKTAN ÇIKARILARAK KRİZ YÖNETİMİNE GEÇİLMELİ’

Ankara’da sel felaketlerinin daha çok yaşanacağını söyleyen Yavaş, dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olan son yağışın çok kuvvetli ve gök gürültülü, çoğunlukla dolu yağışıyla birlikte gerçekleştiği ve etkili olduğu sel su baskını ve riski oluşturan hava afeti “Mor Poligon” yaşanması sonucu olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “İnsanları temiz suya kavuşturmaktan daha çılgın bir proje yoktur. Herkesin kesintisiz, içilebilir ve sağlıklı suya erişimi için projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi ve önerilerine şöyle sıraladı:

🔸UKOME ve AYKOME gibi Afet Koordinasyon merkezi oluşturulmalı (AFKOME), afet mücadelesi siyasi tartışma konusu olmaktan çıkarılarak kriz yönetimine geçilmeli,
🔸Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Taşkın Eylem Planı’na göre DSİ ve MGM; Çubuk Çayı, Hatip Çayı, İncesu Deresi, Ankara Çayı, Macun Deresi ve Uğ Deresi içi yapılarda can ve mal kayıplarının en aza indirgenebilmesi için taşkın ve erken uyarı sistemi kurmalı ve taşkınlara karşı erken uyarı bilgisi verilmeli,
🔸Doğal afet anında devlet tüm kurumlarıyla ortak masa oluşturmalı ve ortak mücadele edilmeli,
🔸AFAD kentlere özel mesaj göndermeli,
🔸 Ülkemizde ve kentimizde iklim eylem planı ve yeşil şehir çalışmalarıyla iklim değişikliğine karşı azaltım ve uyum çabaları hızlandırılmalı,
🔸Kritik bölgelerde istinat duvarı yapımı çalışmaları hızlandırılmalı,
🔸Her yağış uyarısı sonrası kırsal mahallelerdeki muhtarlara mesaj çekilerek camilerde anons yapılmalı,
🔸Yoğun yağış anlarında mesire alanları ve parklardaki vatandaşlar tahliye edilmeli.