Mansur Yavaş açıkladı: Ankara'da musluktan akan suyu gönül rahatlığıyla içebilirsiniz

ASKİ verilerini paylaşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz” açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ASKİ Genel Müdürlüğü, başket Ankara'nın bin 112 noktasından düzenli şekilde aldığı su numunelerinin analizini yaparak, kentte şehir şebeke suyunu sürekli kontrol altında tutuyor. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz” açıklaması yaptı. 

YAVAŞTAN TASARRUF UYARISI

Başkentin şehir şebeke suyunun sürekli kontrol altında tutulduğunu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyuran ABB Başkanı Mansur Yavaş, şu ifadeleri kullandı:

“Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ankara'nın 1112 noktasından aldığımız su numuneleriyle şehir şebeke suyunu devamlı kontrol altında tutuyoruz. Arazi, bağ, bahçe sulanması sebebiyle üst kotlarda yaşanan su sıkıntısının önüne geçmek adına, suyumuzu tasarruflu kullanmanızı önemle hatırlatırım.’’

HAZİRAN AYI ANALİZ SONUÇLARI YAYINLANDI

ANKA'da yer alan habere göre, ASKİ son olarak 1-30 Haziran 2023 tarihlerinde şehir şebekesine verilen suyun temiz ve sağlıklı olduğuna ilişkin analiz raporunun detaylarını paylaştı. Başkentin suyunun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği’nin (AB) standart değerleri ile Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere göre analiz edildiğine dikkat çeken yetkililer, şunları kaydetti:

“Ankara’nın içme suyu ihtiyacını en temiz şekilde sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Su, kaynağından alınıp arıttıktan sonra şehir şebekesine verildiği son noktaya kadar kontrolümüz altında. Türkiye’nin en büyük su arıtma tesisi olan İvedik Tesisi yerleşkesinde yer alan Su Kalite Merkezi’nde 37 uzman personel ile Ankaralıların hizmetindeyiz. Kentimizin içme ve atık suyunun kimyasal ve bakteriyolojik analizinin yapıldığı yüksek teknolojiyle donatılmış laboratuvarda hizmet veriliyor. Temiz su, atık su ve bakteriyoloji bölümleri olmak üzere 3 üniteden oluşan laboratuvarda 9 temiz su arıtma tesisi, 26 atık su arıtma tesisinden gelen numuneler de analiz edilerek raporlanıyor.

'ŞEBEKE SUYU GÜVENLİ ŞEKİLDE İÇİLEBİLİR ÖZELLİKTEDİR'

Şehir şebekesinin bin 112 farklı noktasından aralıklarla numune alarak analizlerini gerçekleştiriyoruz. Bu da yılda yaklaşık 25 bin numune yapıyor. Yani Ankara’nın içme suyunu musluklardan akıncaya kadar sürekli denetliyoruz. Yine aynı şekilde Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü de bizim sağladığımız sudan yaklaşık bin 257 noktadan 6 bin numune alarak sonuçları kurumumuza gönderiyor. Şehir şebeke suyu tüm bu standartlara göre güvenli şekilde tüketilebilir özelliktedir. Yapılan analizler sonucunda ilgili değerlerin hem uluslararası hem de Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmelikteki sınır değerlerine uygun olduğunu görüyoruz. Yani Ankara’nın suyu gönül rahatlığıyla içilebilir.”

SAĞLIKLI TÜKETİM İÇİN SU DEPOLARI VE APARTMAN TESİSATLARI YENİLENMELİ

ASKİ’nin musluklardan akan suyu 2 milyon 557 bin 244 abonesine temiz ve içilebilir olarak sunduğunu vurgulayan yetkililer, şehir şebeke suyunu sağlıklı bir şekilde tüketebilmeleri için su depolarının bakımlarının periyodik olarak yaptırılması ve apartman içindeki eski tesisatların yenilenmesi uyarısında bulundu. (HABER MERKEZİ)