Manisa’da tarımsal sulama kanalına siyanür karıştı: 8 işçi zehirlendi

Manisa Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 3 fabrikanın tarımsal sulamada kullanılan sulama kanalına siyanür ve sülfür atıklarını bırakması sonucu 8 işçi zehirlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’ndeki 3 fabrika dün akşam saatlerinde siyanür ve sülfür atıklarını Karaali Köyü içinden geçen sulama kanalına bıraktı. Kanal yanında faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan 8 işçi gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

vegazete.net'in haberine göre, Karaali Köyü’nde tarım arazileri zehirlenen köylülerle birlikte sulama kanalı önünde basın açıklaması yapan İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, yetkilileri çevre katliamına kayıtsız kalmakla suçladı.

Siyanür ve sülfür atıklarıyla zehirlenen tarım sulamasında kullanılan suyun Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 3- 4 fabrika tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Akan, yaşanan katliamı şöyle anlattı:

“Fabrikalardan sulama kanalına akıtılan zehirden çevredeki bir fabrikada 8 işçi bu zehirli atıktan etkilenerek Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Hayati tehlikesi olan işçi kardeşlerimiz var. Bugün sabah çevre fabrikalarda vardiya başladığında görüldü ki 2-3 kişi acile gönderildi ve AFAD’ın incelemesinde değerler yüksek çıktığı için bölge boşaltıldı. Burada şu an can sağlığını etkileyen çok net bir durum var. Zehir akıtılıyor buraya.” 

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim İl Müdürü’ne seslenen Akan “O koltukta neden oturuyorsun?” diyerek şöyle devam etti “Buraya iki adam göndermek çok mu zor? Devlet Su İşleri buraya gelip bakıyor, Mesir Sulama Birliğine ait bir kanal burası, Mesir Sulama gelip inceliyor. Zehir akıyor insanları göz göre göre bu yüzyılda tarım alanlarını ve insanları zehirliyorlar.

Bunun karşısında hiçbir şekilde kamu kurumları gerekli önlemleri almıyor tüm uyarılarımıza rağmen. MASKİ ekiplerini ve Büyükşehir Belediyesi’ni ve tüm kurumları göreve davet ediyorum. Kontrol etmeye, buradan örnek almaya ve gereğini yapmaya davet ediyorum. Manisa Valiliği’ni, özellikle Çevre İl Müdürlüğü’nü, Çevre İl Müdürünü buraya davet ediyorum.

'FABRİKALARIN SAHİBİ KİMLER?'

O, üç tane çevre katliamına sebep olan fabrikaların sahipleri kimdir? kimlerle iş birliği içerisindeler? Bunların hepsinin takipçisiyiz. Gereğinin yapılmasını, tüm kurumların taşın altına elini koymasını acil olarak talep ediyorum. Bu konuyu ulusala taşıyacağız. Çünkü burada sadece Karaali bölgesi değil, sadece burada yaşayan çiftçilerimiz, vatandaşlarımız değil, merkez 6 mahallede tarım faaliyetlerinin yapıldığı mahalleler ve Gediz Nehri, tüm Manisa ovası tarım bölgesi ve Menemen Havzası ilgileniyor. Sadece Manisa’daki kurumlar değil, İzmir’deki kurumların da buraya gelip bu işi çözmesi gerekiyor” dedi.

Akan, bu zehirli suyu içen hayvanların anında öldüğünü kaydederek,  “Suyun içinde hiçbir canlı yaşamıyor. AFAD buraya gelerek tüm alanı boşalttı. Burada şuan can riskimiz var, acillik olabilir bu havayı soluyanlar. Konunun takipçisiyiz. İYİ Parti olarak bunu Türkiye’nin gündemine taşıyacağız ” diye konuştu.

'OVAYA ACIMIYORLARSA İNSANLARA ACISINLAR'

Karaali Köyü’nde çiftçilik yapan Suat Kabak, akşam saatlerinde köyde ağır bir kokunun yaşandığını ve kanala zehirli atıkların bırakıldığını belirterek “Akşam fabrikada 8 kişi zehirlendi, ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar. Bağlarımızı sulamak zorundayız, bu su hem ürünleri kurutuyor, hem topraklarımızı zehirliyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz ”dedi.

'HİDROJEN SÜLFÜR LİMİTLERİN ÜZERİNDE' 

İşçilerin zehirli gazdan zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı Başoğlu Kablo ve Profil San. Tic. A.Ş. Fabrikasının Müdürü Bülent Ozan ise, sabah 05.30’da AFAD ekiplerinin yaptığı gaz ölçümlerinin yasal limitlerin üzerinde, hidrojen sülfür gazıyla karşılaşıldığını belirtti. (HABER MERKEZİ)