Manisa Valisi ile görüşen madenciler: Geri dönmeyeceğiz

Hakları için Ankara'ya yürümek isteyen ve Manisa Emniyeti tarafından engellenen madencilerin Manisa Valisi ile yaptığı görüşme sona erdi. Bağımsız Maden-İş Sendikası'ndan Kamil Kartal madenciler adına yaptığı açıklamada, valiye enerji bakanlığı ile görüşmek istediklerini söylediğini ve valinin de gerekli randevuları sağlayacağını belirttiğini kaydederek, bekleyişlerini sürdüreceklerini ve geri dönmeyeceklerini vurguladı. Madencilerin mezarlıktaki bekleyişi sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

MANİSA- Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Uyar Madencilik Şirketi'ne bağlı maden işçileri 8 yıldır tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle haklarını aramak için Ankara'ya yürümek istemiş ancak madenciler polis engeliyle karşılaşmıştı. Madenciler bunun üzerine Cengiz Topel Meydanı'ndan çıkarak Soma Faciası'nda yaşamını yitiren 301 madencinin mezarlarını ziyaret etmişti. Mezarlık ziyaretinin ardından yürüyüşün başlaması beklenirken, madencileri engelleyen polis, Manisa Valisi'nin madencilerden oluşan bir heyetle görüşmek istediğini ve randevu ayarlandığını belirtti. Madencilerden oluşan dört kişilik bir heyet valilik ile görüşmek için Manisa'ya doğru yola çıkarken, konuyla ilgili konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu müzakere olumsuz sonuçlanırsa Ankara'ya yürümekte kararlı olduklarını ifade etti.

'ENERJİ BAKANI İLE GÖRÜŞMEMİZ İÇİN SÖZ VERİLDİ'

Valilik görüşmesi boyunca madenciler mezarlıktaki bekleyişini sürdürürken yaklaşık 3 saat süren görüşme sonuçlandı. Mezarlığa dönerek açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Sendikası'ndan Kamil Kartal, valiye Enerji Bakanlığı ile ilişki kurmak istediklerini söylediklerini belirterek, "Mutlaka bizim Enerji Bakanlığı düzleminde bir ilişki kurmak istediğimizi ve Enerji Bakanlığı'ndan bir randevu talep ettiğimizi daha önceki görüşmelerimiz açısından da isim sorduğunda da Enerji Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı'nın ismini vererek onun üzerinden Enerji Bakanlığı ile irtibat kurulabileceğini ifade ettik. Bu konuda kesin söz verildi. Randevu alınacağı ifade edildi" dedi.

'ERMENEK'TE İKİ MADEN OCAĞI İŞGAL EDİLDİ'

Ermenek'ten Ankara'ya yürüyen madencilere yönelik jandarma müdahalesine de değinen Kartal, yaralanan madencilerin olduğunu ve bunun üzerine iki tane maden ocağının işgal edildiğini söyledi. Valilik ile görüşmelerinde Uyar Madencilik'in patronun yeni maden sahalarını aldığı bilgisine de ulaştıklarını söyleyen Kartal, şirketin ruhsat meselesini valilikle konuştuğunu ifade etti.
"Randevu ve görüşmeleri yapacaklarını söyleyerek 'Siz de bu akşam evinize gidin' dediler bize. Çok açık söyledik 'Biz geriye dönmeyeceğiz' dedik. Bize görüşme zemini yaratılıyorsa biz emniyet güçlerini zora sokmayacak davranış içerisinde oluruz ancak asla Soma'ya geri dönmeyiz dedik" diyen Kartal, bekleyişlerini sürdüreceklerini ve geriye dönmeyeceklerini vurguladı. Madencilerin mezarlıktaki bekleyişi sürüyor.