3 intihardan sonra kaldırılmıştı: 'Manevi danışmanlar’ geri döndü

Akdeniz Üniversitesi kampüsünde geçen yıl bir ay içinde yaşanan 3 öğrenci intiharı ile gündeme gelen KYK yurtlarında tepkiler üzerine kapatılan ‘manevi danışmanlık’ ofisleri yeniden açıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsünde Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında 3 öğrencinin geçen yıl mayıs ve haziran aylarında intihar etmesinin ardından ortaya çıkan ve gelen tepkiler üzerine kaldırılan ‘manevi danışmanlık’ uygulaması, 7 ay sonra yeniden faaliyete geçirildi. Bezmialem Valide Sultan ve Elmalılı Hamdi Yazır Yurdu’nda daha önce Diyanet kadrolu memurların görevlendirildiği ‘manevi danışman’ ofisi yerine, bu kez yemekhane içinde özel odalar yapıldı. Manevi danışmanlık odalarının öğrencilerin toplu olarak yemek yedikleri alanda olduğunu söyleyen öğrenciler, psikolojik destek yerine dini telkinlerin devam ettiğini belirtti.

YEMEK YERKEN DİNİ TELKİN

Yemekhane bölümündeki yeni manevi danışman odalarının kapılarının üst kısmına ‘manevi danışman’ yazan tabelalar yerleştirildiğini belirten AÜ öğrencisi B.A., “Odanın kapısının yanına sabit bir pano konuldu. Bu panolarda çeşitli hadisler ve bazı İslamcı şairlerden, yazarlardan yapılan alıntılar duyuruluyor. Manevi danışmanlık adı altında dini propaganda yapılıyor ve telkinlerde bulunuluyor. Yemek yerken ya da kantinde vakit geçirirken karşımızda bu sözler duruyor. Bizim psikolojimizi böyle düzelteceklerini düşünüyorlar. Oysa bunlar, sorunlarımıza çare olmayacak uygulamalar. Öğrencilerin yaşam koşulları ve ekonomik olanakları düzeltilirse, geleceğe yönelik duydukları derin kaygı hafifler, zaman içinde psikolojileri de düzelir” diyerek yeniden başlatılan uygulamaya tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) kampüsündeki Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Bezmialem Valide Sultan ve Elmalılı Hamdi Yazır yurtlarında kalan 3 öğrencinin geçen yıl mayıs ve haziran aylarında intihar etmesiyle birlikte dikkatler bu devlet kurumlarına çevrildi. Art arda yaşanan intihar vakalarından sonra yurtta öğrencilere yönelik yapılan bir dizi garip uygulama ortaya çıkmıştı. Önce KYK ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan bir protokol kapsamında devletin öğrenci yurtlarına birer ‘manevi danışmanlık’ ofisi açıldığı tespit edilmiş, ardından öğrencilerin intihar etmelerini önlemek için yurtların iç cephelerindeki pencere kulpları sökülmüştü. Gazete Duvar’da 2022’nin haziran ayında yer alan konuyla ilgili haberlerin ardından gelen tepkiler ve öğrenci eylemleri üzerine manevi danışmanlık ofisleri kapatılmıştı. Aynı ay içinde yurtlarda Diyanet kadrolu ‘manevi danışmanlar’ yerine, öğrencilerin sorunlarını dinlemek üzere 6 psikolog görevlendirilmişti. AÜ kampüsünde yer alan öğrenci yurtlarında bulunan ofislerin önündeki ‘manevi danışmanlık’ tabelaları da kaldırılmıştı. Olayların üzerinden geçen 7 ayın sonunda, ‘manevi danışmanlar’ yeniden göreve getirildi.