Maltepe Belediyesi grevcilerine saldırı

Maltepe Belediyesi'nde 4 gün önce greve çıkan işçiler sabah saatlerinde 100 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Genel İş Bölge Temsilcisi Hakan Akyol, "Grev kırıcılar tarafından tekrar bir saldırı bekliyoruz" dedi.

Grev nedeniyle biriken çöpler daha önce de 'gönüllüler' denilen gruplarca toplanmaya çalışılmıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Grevdeki Maltepe Belediyesi işçileri, bu sabah 100 kişilik bir grup tarafından saldırıya uğradı. Grev sözcüsü Gökhan Ünal, "Sabahki saldırıyı çeteler ve torbacılar yaptı. Bunları toplamışlar gelmişler çöpleri toplatmaya çalışıyorlardı" diye konuştu.

DİSK Genel İş Bölge Temsilcisi Hakan Akyol, belediye yönetimleri ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Biz daha masayı devirmiş değiliz. Masayı deviren taraf da değiliz. Belediyemizle görüşmelerimiz bugün de sürecek. Ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından zorla gönderildiklerini bildiğimiz arkadaşlar çalışma yapıyor şu anda. Bizim yetkimiz dahilinde yapabildiğimiz kadarını engellemeye çalışıyoruz. Biz Maltepe halkı için istiyoruz ki bu iş tatlılıkla iş çözülsün. Ve hemen bu akşam itibariyle işimizin başına geçelim. Biriken çöpleri bir günde ortadan kaldıralım."

DİSK Genel İş Bölge Temsilcisi Hakan Akyol

'GREV KIRICILIĞI GİRİŞİMİ BEKLİYORUZ'

Grev nedeniyle polislerle de karşı karşıya geldiklerini söyleyen Akyol, şunları belirtti: "Halk bize yardımcı oluyor. Biz de halka yardımcı oluyoruz. Ancak zaman zaman memurlarla karşı karşıya geliyoruz. Burada en büyük sorun grev kırıcılığı. Biz bunun olmaması için buradayız. Grev kırıcılığı riski olmasa zaten burada olmayacağız. Ben şantiyede olacağım, diğer arkadaşlarımız da diğer birimlerde olacak, bu iş kapanıp gidecek. Ancak grev kırıcılığı yönünde bir saldırı bekliyoruz. Bu yüzden 60 arkadaşımız sokaklarda dolaşıyor."

'SALDIRIYI ÇETELER YAPTI'

Grev sözcüsü Gökhan Ünal da sabah yaşanan saldırıya ilişkin şunları söyledi: "Sabahki saldırıyı çeteler ve torbacılar yaptı. Bunları toplayıp getirmişler çöpleri toplatmaya çalışıyorlardı" dedi.
Grevde dün de aralarında Belediye Başkanı Ali Kılıç ile meclis üyelerinin de bulunduğu bir grup çöpleri toplamaya çalışmış ancak işçilerin ve halkın tepkisi ile karşılaşmışlardı.

Ahmet Gücin

Grev kırıcılığını engellemek için sokaklarda nöbet tutan işçilerden Ahmet Gücin de, "Farklı ilçelerden ve illerden gönderilen çöp kamyonlarını engellemek için 5 gündür sokaklardayız. Grevi kırmak için bütün imkânlarını kullanıyorlar. Bir arkadaşımız dün zabıtalar tarafından darp edildi. Bugün İstoç'un ne kadar arabası varsa buraya geldi. Kepçesinden, kamyonuna kadar. 500'den fazla işçi dışardan getirildi. Bu yetmezmiş gibi Gülsuyu'dan getirilen torbacılar arkadaşlarımıza saldırdı" dedi.

'BİZ DE İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Grevdeki 1530 işçiden arasında yer alan evli ve 2 çocuk babası Ahmet Bozkurt ise şunları söyledi: "Aldığım maaş yemek ve yol parasıyla 3 bin 100 lira. Bin 300 lira ev kirası ödüyorum. Faturalarla 2 bin lirayı buluyor. Biz de insanca yaşamak istiyoruz. Ben de çocuklarımı iyi yetiştirmek, iyi bir eğitim almalarını sağlamak için çırpınıyorum."

'İŞÇİLERİ SOKAKTA DÖVMEYE ÇALIŞIYORLAR'
Ahmet Bozkurt

Toplu sözleşme 7 aydır imzalanamadığı için greve çıktıklarını belirten Bozkurt, belediye yönetiminin grev kırıcılığı yapmaya çalıştığını söyledi. Bozkurt, "Bu grev kırıcılığı İBB'den getirdiği araçlarla, Balıkesir'den getirilen işçilerle yapılmaya çalışılıyor. Ve Maltepe Belediyesi özel olarak tuttuğu kişilerle bizim grevimizi kırmaya çalışıyor. Biz kanuni haklarımızı kullanıyoruz. Sokakta bize engel olmaya çalışıyorlar. İşçi arkadaşlarımızı dövmeye çalışıyorlar. Söyledikleri yüzde 47'lik zammı 27 işçiye yaptılar. Geri kalan işçilere yüzde 6'lık zam yapıldı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Açlık sınırının altında yaşamayı kabul etmiyoruz. Gün içerisinde bir görüşme olacaktı. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi sağ olsun araçları sokaklara dökmüş vaziyette. Bir an evvel 'toplu sözleşme' masasının yeniden kurulmasını talep ediyoruz. Maltepe halkına çağrım da sitemlerini işçiye değil doğrudan belediyeye iletmeleridir. Biz bu toplumun sağlığı için doktorlardan sonra ikinci sırada geliyoruz ve sokaklarda çalışıyoruz" dedi. 

Bozkurt, pandemi sürecinde belediyede en az bin işçinin virüse yakalandığını, bir işçinin de öldüğünü söyledi.

Teyfik İnan

3 çocuk babası Teyfik İnan adlı işçi de maaş bordrosu kağıdını göstererek şöyle konuştu: "3 bin 100 lira maaş alıyorum. 1600 lira kira ödüyorum. Faturalar 1300 lira gelmiş. Yemek ve yol parasını çıkın 2 bin 500 lira maaş alıyorum. Bir simit alamıyoruz yani öyle diyeyim..."

İBB: Maltepe'deki çöpleri toplayacağız

Grevci işçilerin tepkisine rağmen ilçede grev nedeniyle biriken çöplerle ilgili İBB’den açıklama yapıldı. Açıklamada çöplerin İBB ekipleri tarafından toplanmaya başlandığı duyuruldu.

İBB, grevdeki işçilerin ve sendikanın tepki gösterdiği çöp toplama kararı hakkındaki açıklamasında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ayrım yapmadan 39 ilçe belediyesi sakinlerine aynı mesafede ve eşit hizmet götürmektedir” denilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Son günlerde Maltepe ilçesinden çok sayıda vatandaş, temizlik ve çöp toplama konusunda yaşanan olumsuzluklardan şikayetçi olmuş ve İBB’den yardım talep etmiştir. Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB’nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple, grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe’de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır."