Malezya'da gözaltına alınan İsrail vatandaşına 'suç örgütü' soruşturması

Malezya, geçen hafta yanında altı silah ve 200 mermiyle gözaltına alınan Avitan'ın suç örgütü üyesi olduğu iddialarını soruşturduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malezya polisi, geçen hafta başkent Kuala Lumpur'da gözaltına alınan İsrail vatandaşı hakkında yürütülen soruşturma hakkında açıklama yaptı. Polis Başmüfettişi Razarudin Husain, bugün düzenlenen basın toplantısında, gözaltındaki şüphelinin İsrailli bir suç örgütü ile bağlantısı olduğu iddialarının araştırıldığını bildirdi.

İsrail The Times of Israel haber sitesi, İbranice yayın yapan basına dayandırdığı haberinde, 36 yaşındaki şüpheli Shalom Avitan'ın rakip bir suç ailesinin üyesine suikast düzenlemek isteyen İsrailli bir suç örgütü mensubu olduğunu yazmıştı. Avitan'ın ifadesine atıfta bulunan Razarudin, şüphelinin başka bir İsrail vatandaşının 'peşinde' olduğu için Malezya'da olduğunu teyit etti. Fakat Razarudin, polisin şüphelerinin devam ettiğini ve şüphelinin başka planlarının da olabileceği olasılığını yadsımadığını belirtti. Avitan, 27 Mart'ta otelden gözaltına alındığında yanında altı silah ve 200 kurşun bulunmuştu.

'NEDEN 6 SİLAHLA BİR KİŞİNİN PEŞİNDEYDİ?'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Razarudin, soruşturmaya yardım edebilecek daha fazla şüpheli bulmaya çalıştığını belirterek, "Bir saik tespit etmeye çalışıyoruz. Neden (yanındaki) altı silahla birlikte bir kişiyi aradığını merak ediyoruz" diye konuştu.

Malezyalı yetkililer, 7 Nisan'a kadar gözaltında kalmasına karar verilen Avitan'ı 'yasadışı silah kaçırma' suçlamasıyla yargılamaya hazırlanıyor. Şüpheli, atılı suçtan hüküm giymesi halinde kırbaç, müebbet hapis veya idam cezasına çarptırılabilir. Polisin yaptığı incelemelere ilişkin bilgi veren Razarudin, Avitan'ın altı silahtan her biri için Malezyalı evli bir çifte 2 bin 104 dolar ödeme yaptığını, silahların komşu Tayland'dan yasadışı yollarla ülkeye sokulduğunu belirtti. Malezyalı çiftle birlikte Avitan'ın şoförlüğünü yaptığından şüphelenilen bir diğer Malezya vatandaşı da olayla bağlantılı olarak gözaltına alındı.

'SINIR GÜVENLİĞİ ARTIRILDI'

Razarudin'in verdiği bilgiye göre, İsrail ile diplomatik ilişkisi olmayan ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırıları eleştiren ülke, gözaltıların ardından sınır güvenliğini de artırdı. 2018 yılında da Filistinli bir bilim insanı Kuala Lumpur'da öldürülmüştü. Hamas, cinayetin Mossad tarafından işlendiğini iddia etmişti. İsrail ise olayın arkasında istihbarat örgütünün olduğu iddialarını reddetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)