Malatya’da seçim: 100’den fazla avukat sandıkları koruyacak

Millet İttifakı’nın oluşturduğu Hukukçular Kurulu, Malatya’da kurulacak 1900 sandığı 100’den fazla avukatla koruyacak.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - Malatya’da güncel rakamlara göre 567 bin seçmenin sandığa gitmesi gerekiyordu ancak 6 Şubat depremleri sonrası bu sayı 534 bine düştü.

Malatya’da seçim günü sandık güvenliğini sağlamak için Millet İttifakı ortaklarının gönüllü avukatları bir araya gelerek Hukukçular Kurulu oluşturdu. Seçim günü Malatya’da kurulacak tüm sandıklarda yaşanacak olumsuzluklara karşı hazırlıklı olduklarını ve iletişim kopukluğunu önlemek, her oya sahip çıkmak için bir araya geldiklerini belirten Hukukçular Kurulu Başkanı avukat Feridun Önal, “Deprem nedeniyle yaklaşık 30 bin seçmen Malatya’da oy kullanamayacak. Ancak kullanılacak her oy bizler için ülkenin geleceği için büyük önem taşıyor” dedi.

Hukukçular Kurulu Başkanı avukat Feridun Önal (sağda) ve Cumhuriyet Halk Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Murat Tursun

MALATYA’DA 1900 SANDIK KURULACAK

Kurulda, CHP, İYİ Parti, Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’nin görevli avukatları yer alıyor. 14 Mayıs seçimleri için Malatya’da 1900 sandık kurulacak. Malatya Adalet Sarayı hasarlı olduğu için İl Seçim Kurulu, bu kez Bölge Adliye Mahkemesi’nde olacak.

Islak imzaların büyük önem taşıdığını belirten Önal, “Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti, sandık sayımları sonrası alacakları ıslak imzalı sonuçları kendi sistemlerine girecek. Ve bu sayede gerekli kontroller en sağlıklı şekilde yapılmış olacak ve ıslak imzalı tutanaklar kesin sonuç verecek. Milletvekilliği oyları için zaten her parti kendi oyuna sahip çıkmak adına sandık başında olacak ancak cumhurbaşkanlığı için kullanan oylar çok önemli. Millet İttifakı Hukuk Komisyonu’nun asıl amacı da bu oylara sahip çıkmak. Seçim günü Malatya’da sahada 100’den fazla avukat arkadaşımız görev yapacak. Ben onlarca seçimde görev yaptım ve bu rakamı ilk defa gördüm. Malatya’da sandık güvenliği için yüzden fazla avukatın görev alması bizler için rekor. Bu da umut veriyor bizlere. Kullanılan her oya namusumuz gibi sahip çıkacağız” diye konuştu.  

‘AKP’NİN EGEMEN OLDUĞU MAHALLELERDE SANDIKLARIN BAŞINDAN AYRILMAYIN’

AK Parti’nin sandığa hakim olduğu yerlerde gelmeyen seçmenin yerine oy kullanılma tehlikesi olabileceğini vurgulayan Önal bu konuda aldıkları önlemi şu sözlerle anlattı: “Sandıkta Millet İttifakı’nın az, AKP’nin ise çok egemen olduğu yerler var. Biz de sandık güvenliğini sağlarken buna öncelik verdik. Çünkü büyük tehlike arz ediyor ve önlenmesi gerekiyor. Sandığa hakim olmadığımız yerlere öncelik vereceğiz. Peki, bunu nasıl yapacağız? Köyler başta olmak üzere AKP’li seçmenin yoğun olduğu mahallelerde oy kullanmaya gelmeyen seçmenler olacak. Sandıkların kapanmasına çok az bir zaman kala sandık başkanını korkutarak, sindirerek ya da bir boşluğundan faydalanarak gelmeyenlerin yerine oy kullanılabilir. Bu durumdan seçmenin de haberi olmadığı için kimse bu durumu fark etmiyor. O yüzden deprem bölgeleri AKP’liler için büyük bir fırsat olabilir. Biz de sandık görevlilerimizi defalarca uyardık, sandıklar tamamen kapanmadan sandık başından kimse ayrılmasın özellikle son bir saat kimse bulunduğu sandığı terk etmesin. Son dakikalar gelmeyen seçmenin yerine oy kullanmak için değerlendiriliyor bunu hiçbir sandık görevlisi unutmasın.”

‘HER OYA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Cumhuriyet Halk Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Murat Tursun ise Malatya’da bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde sandık güvenliğini sağlayacaklarını belirterek, “14 Mayıs seçimleri hem Malatya için hem Türkiye için büyük önem taşıyor. Deprem sonrasında Malatya’dan giden tüm seçmenlerimizi geri dönmeleri için aradık, ulaşım desteği kampanyası başlattık. Bu kampanyaya 3 binin üzerinde başvuru oldu. Tabi kendi imkanlarıyla gelecek seçmenlerimiz de var. Biz de söz veriyoruz kullanılan her oya sahip çıkacağız, kimsenin hakkını yedirmeyeceğiz. Bu konuda diğer siyasi parti ortaklarımızla sürekli istişare halindeyiz. Bir oyun bile büyük önem taşıdığı bu seçim için kurulan seçim koordinasyon merkezimizde gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yeter ki seçmenimiz Malatya’ya gelsin, oyunu kullansın” dedi.

Tursun, Malatya’da sadece Bulgurlu Mahallesi’nde Teknokent Geçici Barınma alanında çadırda kurulan sandıklarda oy kullanılacağını da sözlerine ekledi.