Malatya'da kurban pazarı: 'İnsana hasret kaldık'

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Malatya’da kurulan hayvan pazarında satış yok denecek kadar az. Satıcılar, hayvanların elinde kalmasından korkuyor.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA – Kurbanlık satışının yapıldığı Malatya Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı’na gelen besiciler, satışların düşüklüğü karşısında şaşkın.

Besiciler, Malatya tarihinde ilk kez böyle bir durgunluk yaşadıklarını belirtirken kurban almak için pazara gelenler de fiyatların yüksekliği nedeniyle alım yapamadı.

Pazarda, geçen sene en ucuz küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 3 bin lira iken bu sene 6 bin liradan başlıyor.

Pazara gelenler, fiyatlar nedeniyle kurbanlıklara uzaktan bakmakla yetiniyor. 

‘EMEKLİLER ZAMLARIN HIZINA YETİŞEMİYOR’

Elif Gedik, bayram için kurban almaya hayvan pazarına geldiklerini ancak kurbanlık fiyatlarını yüksek bulunca almaktan son anda vazgeçtiklerini belirtti. Gedik, 20 kilogramlık küçükbaş hayvan fiyatının 7 bin lira olduğunu, almak için gücünün yetmediğini söylerken emeklilerin yaşadığı zorluklardan da bahsetti. Gedik, “Emekliyim ve maaşımı yetiştiremiyorum. Evin hasarını onarmak için iki emekli maaşımı tadilata verdim. Memleketimizi terk etmeyelim, adetlerimizden vazgeçmeyelim, acılarımızı unutalım diye kurban keselim, şeker alalım istedik ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Her şey ateş pahası olmuş. Afet bölgesi olmamıza rağmen zamlı satışlar var. Emekli zamların hızına yetişemiyor. Emekli usulü kurbanlık istedim, 10 kilo et bile çıkmazdı. Kesmemeye karar verdim.”

‘HALKIN İÇİNE GİRSELER GERÇEKLERLE YÜZLEŞECEKLER’

Kurbanlık bakmak için pazara gelen Mehmet Özdemir ise hayvan fiyatlarının yüzde 100 arttığını, bu artışın mantıklı olmadığını söyledi. Özdemir, “Kurbanlık hayvan fiyatlarındaki yükselişin en büyük sebebi, yurt dışından getirilen etler. Devlet hayvan üreticilerini desteklese, fiyatlar bu kadar yüksek olmaz. Geçen sene canlı küçükbaş hayvanın kilosu 70 liradan satılıyordu şimdi 150 lira. Buradan Türkiye’nin yüzde 100 enflasyona maruz kaldığını görebiliyoruz. Halkın içine girseler gerçeklerle yüzleşecekler. Her bayram hayvan pazarına gelirim, ilk kez bu kadar boş görüyorum. İnsanlar fiyatların yüksek olmasından şikayetçi. Zaten deprem bölgesiyiz, o yüzden kimse kurban da kesmek istemiyor” dedi.

‘BAYRAMA 4 GÜN VAR AMA 50 HAYVANI ZOR SATTIM’

Yıllardır hayvan üreticiliği yapan satıcılar, pazarda yaşanan durgunluğa anlam vermekte zorlanıyor. Ekonomik sıkıntıların ve depremin, piyasada durgunluk yaratmasını beklediklerini ancak satışların bu kadar düşeceğini hiç tahmin etmediklerini belirtiyorlar. Bayrama 4 gün kalmasına rağmen pazara kimsenin uğramadığını söyleyen Fevzi Durgun, hayvanların ellerinde kalmasından korkuyor. 40 yıldır hayvan üreticiliği yapan ve her bayram öncesi yüzlerce hayvan satan Durgun, şimdiye kadar 50 hayvanı zor sattığını söyledi. Durgun, şunları dile getirdi: “Kurban Bayramı öncesi ilk kez böyle bir durgunluk yaşıyoruz. Şimdiye kadar 50 hayvanı zor sattım. Önceden bayrama bir ay kala satışa başlardık ve hayvan yetiştiremezdik. Bayrama 4 gün kala pazarda bir tane alıcı yok. İnsana hasret kaldık. Kimse pazarlık bile yapmıyor artık. Ama bayramın birinci gününden sonra fiyatların düşmesini bekleyenler de var. Böyle giderse zaten fiyatları mecbur düşüreceğiz, hayvanlar elimizde kalacak yoksa. İyi etli bir koç 9-10 bin lira. Kimse yanına yaklaşmıyor. Vatandaşın gücü yetmiyor.”