Malatya depreminde 4. gün: Devletin yapamadığını Malatyalılar yaptı

Malatya’yı zor bir gece bekliyor. Hava sıcaklığının -17 olmasının beklendiği Malatya’da gidebilenler gitti, geriye gidecek gücü olmayan, çaresiz insanlar kaldı.

Akçadağ ilçesinin Ören köyünde evler ya yıkıldı ya da ağrı hasar aldı.
Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - Malatya, dün gece en zor gecelerden birini yaşadı çünkü hava sıcaklığı -10 dereceyi gördü. Burada hayat gittikçe zorlaşıyor. Yardımlar yavaş da olsa gelmeye başladı. Gıda yardımları biraz da olsa rahatlatıyor ancak soğuk hava hayatı felç etmiş durumda. Sokaktaki insanlar ateş yakarak ısınmaya çalışıyor ama bu soğuya ateş bile dayanmıyor.

Arabada konaklamaya çalışanların da durumu artık çok zor. Araçların çoğunun aküsü ya da benzini bitti. İnsanlar bu duruma karşı kendi yöntemlerini geliştiriyor. Aküsü olan bir arabaya yaşlılar ve çocuklar toplanıyor. En azından onlar korunmaya çalışıyor.

Malatya'da çok az enkazda çalışma yapılıyor. 

‘DOĞANŞEHİR ADETA HARİTADAN SİLİNDİ’

Kar durdukça ve kar yolları açıldıkça bilançonun daha da ağır olduğu ortaya çıkıyor. Akçadağ ilçesinin Ören köyü neredeyse bitmiş durumda. Neredeyse sağlam ev kalmamış o bölgede. Doğanşehir ilçesi ise adeta haritandan silindi. Diğer ilçelerdeki durumun nasıl olduğuna dair sağlıklı bilgi almak zor ama iyi olmadığını tahmin etmek güç değil.

Enkaz çalışmaları devam ediyor ama yetersiz hala. Günler geçmesine rağmen ne yeterli ne de yeterli ekipman gelmedi. 10 binadan birinde arama kurtarma çalışması var. Diğer enkazların başında ise yakınlarından bir haber almayı umut eden insanlar beklemeye devam ediyor.

Çevre illerden; Kayseri’den, Elazığ’dan, Dersim’den, Bitlis’ten, Ordu’dan kefen, ceset torbası, tabut ve cenaze arabası istendi. Gece geç saatlerde de bu malzemeler Malatya’ya ulaştırıldı. Teşhis edilen cenazeler, dün kazılan toplu mezarlara gömülüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, gıda dağıtımı yapıyor. 

‘GİDEN GİTTİ KALAN KALDI’

Malatya, birlik oldu ve devletin yapamadığını Malatyalılar yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerdeki Malatyalı iş insanlarının yardımları ulaşmaya başladı. Bu kapsamda pek çok özel araç gönderildi ve bir isteyenlerin tahliyesi sağlandı. Bunun yanı sıra yakıt tavsiyesi yapılıyor. Örneğin; Ankara Büyükşehir Belediyesi dünden beri gıda dağıtımı konusunda büyük bir çalışma içinde.

Birkaç gün içinde şehirden gidenler gitti. Malatya’da kalanlar ise ‘gerçek’ ihtiyaç sahipleri. Onların da kapalı ve sıcak bir yere yerleştirilmeleri halinde kısmen mağduriyetleri giderilmiş olacak çünkü bu gece havanın –17’ye kadar düşmesi bekleniyor. Malatya’nın önünde yine zor bir gece var.