Mahpus ailelerinin uzun yol çilesi: 'O kadar dilekçe ve talebe rağmen bu acıyı yaşamamıza neden oldular'

Gazali Aslan, cezaevindeki oğlu Seyithan Yaman'ı ziyaretten dönerken trafik kazasında vefat etti. Cezaevi yönetimi Seyithan Yaman'ın annesinin cenazesine katılmasına izin vermedi.

Gazali Yaman, 17 Temmuz 2023'te cezaevindeki oğlunu ziyaretten ettikten sonra dönüş yolunda geçirdiği kazada vefat etti.
Google Haberlere Abone ol

Evrim Deniz 

DİYARBAKIR - Cezaevleri hak ihlalleri, hasta mahpuslar ve mahpusların ailelerinden uzak cezaevlerine sürgün edilmesi ile gündemdeki yerini koruyor. Ailelerinden uzak şehirlerdeki hapishanelere gönderilen mahpuslar ile aileleri arasına uzun mesafeler giriyor. Yol uzun ve masraflı olduğu için kimi aileler, mahpus yakınlarını ziyaret edemiyor. Ayrıca görüş için yola çıkan aileler, trafik kazası gibi trajik olaylar da yaşayabiliyor.

Gazali Aslan, 17 Temmuz 2023'te cezaevindeki oğlunu ziyaretten ettikten sonra dönüş yolunda trafik kazası geçirdi ve vefat etti.

ELAZIĞ CEZAEVİ'NDEN DÖNERKEN KAZA GEÇİRDİ

Elazığ 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan siyasi mahpus Seyithan Yaman, 35 yıl hapse hükümlü. Annesi Gazali Aslan (79), babası Kemal Yaman (89) ve kardeşi Ciwan Yaman (41) geçtiğimiz hafta ayda bir yapılmasına izin verilen açık görüş için Elazığ'a gittiler. Görüşün ardından memleketleri Mardin Kızıltepe'ye dönerken, Mardin-Diyarbakır yolunda, Sultan Şeyhmus Türbesi yakınlarında trafik kazası geçirdiler.
Kazanın ardından Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne kaldırılanlardan anne Gazali Aslan hayatını kaybetti. Baba Kemal Yaman tedaviden sonra taburcu edildi. Araçta bulunan Ciwan Yaman ise ayakta tedavi sonrasında taburcu edildi.
Ailenin en büyük oğlu Çetin Yaman, anne ve babasının 5 senedir oğullarını görmek için Mardin’den Elazığ’a gittiğini söyledi. Çetin Yaman, kardeşinin Mardin Cezaevi'ne getirilmesi için defalarca başvuruda bulunduklarını ancak başvurularına olumlu cevap verilmediğini dikkat çekti.
Siyasi mahpusların ve ailelerinin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Çetin Yaman, ailece yaşadıklarını anlattı.

‘DAHA YAKIN BİR CEZAEVİ İÇİN DEFALARCA BAŞVURUDA BULUNDUK’

Siyasi mahpus olan kardeşinin Mardin Cezaevi'nden Elazığ Cezaevi'ne sürgün edildiğini belirten Yaman, şunları söyledi: "Kardeşimiz Seyithan Yaman, Mardin Cezaevi'nden Elazığ’a sürgün edildiği günden bugüne sürekli annemiz ve babamızın sağlık durumlarını esas alarak itirazlarda bulunduk. Bu kadar uzun mesafenin ikisi için tehlikeli olduğunu arz ettik. Anne ve babamızın sağlık durumları zaten iyi değildi. Yaz kış demeden oğullarını görmek için o kadar eziyete katlanıyorlardı. Avukatımız aracılığıyla kardeşimiz daha yakın bir cezaevine alınsın diye başvurduk. Biz aile fertleri olarak da başvurduk. Tutuklu olan kardeşimiz de defalarca ailesine yakın bir cezaevine nakil işlemi için başvuruda bulundu. Ancak her defasında ret kararıyla karşı karşıya kaldık.’’

'UZUN MESAFE AİLELER İÇİN EZİYETTİR'

Uzun mesafenin mahpus aileleri için eziyet olduğunu belirten Yaman, "Mahpuslar ile ailelerin görüşmesi haktır" dedi. Yaman, "Yaklaşık beş senedir bu uzun mesafe eziyetini çekiyorduk. Hem annemizin hem de babamızın sağlık sorunları vardı ve yaşları nedeniyle, bu uzun yol hayati tehlike taşıyordu onlar için. Buna rağmen ziyaretler devam etti. Mahpuslar ile ailelerinin görüşmesi hak olmasına rağmen bu eziyetler bizlere reva görülüyor. Böyle vahim bir olayın olmasından endişe ediyorduk. Ve ne yazık ki o kadar dilekçe ve talebe rağmen bu acıyı yaşamamıza neden oldular. Annem olay yerinde hayatını kaybetti. Babamın kaburgaları kırıldı ve psikolojik olarak ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Arabayı süren kardeşimiz ise tamamen travma geçirdi ve sinir krizi geçirdi, psikolojik ataklar geçirmeye başladı" diye konuştu.

'KARDEŞİMİZİN DE SAĞLIK SORUNLARI VAR'

Kardeşi Seyithan'ın da sağlık sorunları olduğuna dikkat çeken Yaman, "Kardeşimiz, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza ve İnfaz Kurumu’na sürgün edildikten sonra tek kişilik koğuşta 5 yıl tek başına bırakıldı. Spor, havalandırma ve görüşe bile tek çıkarılıyordu. Daha önce ve geçen hafta da ciddi ameliyatlar geçirdi" dedi.

CENAZEYE KATILMASINA İZİN VERİLMEDİ

Annesinin Seyithan'ı ziyaretten dönerken kazada vefat ettiğini hatırlatan Çetin Yaman, kardeşinin annesinin cenazesine katılmasına izin verilmediğini söyledi. Mahpusların cenazeye katılma hakkının bulunduğunu belirten Yaman, "Kaza perşembe günü oldu ama biz aile olarak belki cezaevindeki kardeşimize izin verilir diye cuma günü sabah saat 11'e kadar bıraktık defin işlemlerini. Fakat izin verilmedi. Hepimiz çok üzgünüz. Ömrümüz yollarda geçti, geçiyor" ifadesini kullandı.

GERGERLİOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Gazali Aslan'ın ölümüyle sonuçlanan kazaya dikkat çekti. Gergerlioğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Adalet Bakanlığı’na seslenerek, ‘‘Naklini vermediğiniz bir mahpusu daha acılara boğdunuz" dedi.