Mahkumiyet kararı bozulmuştu: Harvey Weinstein yeniden yargılanacak

2020 tarihli cinsel saldırı davasında aldığı mahkumiyet kararı bozulan Harvey Weinstein'in yeniden yargılanacağı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cinsel saldırı hükümlüsü Amerikalı film yapımcısı Harvey Weinstein'in yargılandığı 2020 tarihli cinsel saldırı davasında aldığı mahkumiyet kararı bozuldu. Manhattan Bölge Savcılığı, Weinstein'ın yeniden yargılanacağını duyurdu. 2020'de verilen mahkumiyet kararı, pek çok kadının uğradığı cinsel saldırıları ve saldırı faillerini ifşa ettiği #MeToo (Ben de) hareketinin yayılmasına önayak olmuştu.

Weinstein, Manhattan'daki ön duruşmaya, tekerlekli sandalye ve lacivert bir takım elbise ile çıktı. Avukatı Arthur Aidala, Weinstein'ın geçtiğimiz günlerde hastaneye kaldırıldığını söyledi. 

'KURUMSAL BİR İHANET'

Geçtiğimiz günlerde  New York Temyiz Mahkemesi, Weinstein hakkında 2020'de cinsel saldırı suçundan verilen mahkumiyet kararını bozmuştu. Mahkeme, Mart Miramax'ın kurucusu 72 yaşındaki Weinstein'ı çok sayıda kadına cinsel saldırı suçundan 23 yıl hapse mahkum eden yargıcın, eski yapımcıya karşı davaya dahil olmayan iddialara dayanan ifadelerin dinlenmesine izin verdiğine hükmetmişti. 

Weinstein'in cinsel saldırıda bulunduğu kadınları temsil eden platformlardan 'Sessizliği Bozanlar' (Silence Breakers) isimli gruptan yapılan açıklamada, "Bu haber sadece cesaret kırıcı değil aynı zamanda son derece adaletsiz" denilmişti. Weinstein'ı cinsel saldırı ile suçlayan isimlerden oyuncu Ashley Judd da "Bu, kurumsal bir ihanet" diye konuşmuştu. 

Ne olmuştu?

Weinstein hakkındaki iddiaların ortaya çıkmasının ardından birçok kadının uğradıkları cinsel tacizleri sosyal medyada "#MeeToo" etiketiyle gündeme getirmesi dünyada kampanyaya dönüşmüştü. "#MeToo" kampanyasıyla Weinstein, aralarında ünlü oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kişi tarafından tacizle suçlanmıştı.

Weinstein, The New York Times (NYT) gazetesinin haberiyle gündeme gelen cinsel saldırı iddialarının ardından ortağı olduğu yapım şirketinin yönetim kurulunca görevden alınmıştı. Mart 2020'de New York'taki mahkeme tarafından çok sayıda kadına cinsel saldırı ve taciz suçlarından 23 yıl hapis cezasına çarptırılan Weinstein, Los Angeles mahkemesince de 2013'te bir kadın oyuncuya cinsel saldırı suçundan Şubat 2022'de 16 yıl hapse mahkum edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)