Mahkemenin ‘iptal’ kararı uygulanmıyor: Bakan, vali ve kaymakam 2 bin 207 gündür sessiz

Mahkeme kararlarına rağmen İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesi işlemi durdurulmadı. Velilerin eylemi 6 yıldır sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki İsmail Tarman Ortaokulu'nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesi kararını mahkemeye taşıyan veliler 6 yıldır sonuç bekliyor. Mahkemeler okulun dönüştürme işlemini 4 kez iptal etmesine rağmen okula yeni kayıt yaptırılmıyor. Veliler ve mahalleli, yargı kararlarının uygulanması için 2 bin 207 gündür okulun önünde eylemlerini sürdürüyor.

Bugün İsmail Tarman Ortaokulu önünde biraraya gelenler bir kez daha seslerini duyurmak istedi. Okulun kapatılmadığını, kapatılmasına ilişkin hiçbir yasal karar bulunmadığını belirten veliler, yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Açtığımız davalarda İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılmasına yönelik işlemin tamamen usulsüz olduğu mahkemeler tarafından tespit ve iptal edildiği halde mahkeme kararları yıllardır uygulanmıyor. İsmail Tarman Ortaokulu eğitim vermeye başlatılmıyor. Bir hukuk devletinde idarenin kanunlara aykırı hareket etmesi kabul edilemez, kanuna aykırı işlem yapan görevliler hakkında derhal gerekli işlemler yapılır, görevden alınır, yargılanır. Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan, Bakan Yardımcısı, İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Vali, Kaymakam mahkeme kararlarını uygulamamakta hukuk devletine aykırı hareket etmektedir."

‘MAHKEME KARARINI UYGULAMAYANLAR TERFİ ETTİRİLİYOR’

Mahkeme kararlarının uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı'na, İstanbul Valiliği'ne ve Beşiktaş Kaymakamlığı'na başvurduklarını hatırlatan veliler, şöyle devam etti: “Mahkeme kararlarından başta haberdar olmasa bile başvurularımız ile artık kararı öğrenmiş olan valilik ve kaymakamlık da bakanlık gibi, kararın uygulanması konusunda hiçbir girişimde bulunmamıştır. Bakanlığın mahkeme kararını uygulamayarak kanuna aykırı davranma tutumu valilik ve kaymakamlık tarafından da benimsenmiştir. Mahkeme kararlarını uygulamayan görevliler görevden alınmaları gerekirken terfi ettiriliyorlar, kamu görevlilerinin kanuna aykırı davranışları ödüllendirilerek teşvik ediliyor. Bizim okulumuzla ilgili, mahkeme kararına karşın gerçeği yansıtmayan bir yazıda imzası olan Nazif Yılmaz, bugün Milli Eğitim Bakan Yardımcısıdır. Nazif Yılmaz, mahkemece imam hatip ortaokulu işleminin iptali kararını uygular gibi görüntü yaratmış, gerçek olmayan bilgilere dayalı bir karara imza atmıştır. Mahkeme kararlarını iletmek üzere Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaptığımız görüşmeler sırasında kendisiyle de görüşmüştük. Şu anki aşamada ise mahkeme kararları uygulanmadığı gibi Nazif Yılmaz da Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı'na terfi ettirilmiştir”

‘HERKESİN CANININ İSTEDİĞİNİ YAPTIĞI BİR ORTAM MI VARDIR?’

Veliler ve mahalleliler, mahkeme kararlarının uygulandığı güne kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi: “Mahkeme kararlarının uygulanmaması ile yaratılan keyfilik, idare kararının yine idare tarafından uygulanmamasına sirayet etmiştir. Şu anda Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz imzalı kararda, İsmail Tarman Ortaokulu'nun kapatılması ile ilgili hiçbir şey yazmadığı halde bu karar bile uygulanmamaktadır. Artık Milli Eğitim Bakanlığı'nda keyfiliği bile aşan, herkesin canının istediğini yaptığı bir ortam mı vardır? Biz, Bakan Yardımcılığı'na atanan Nazif Yılmaz’dan hiç değilse kendi kararını uygulamasını; açık tutulan İsmail Tarman Ortaokulu'nun öğrenci kaydı almasını, öğretmen atanmasını, gerçek anlamda eğitime başlamasını sağlamasını bekliyoruz.”