Mahkemeden toprağını ve doğasını savunan köylülere ceza

Salihli'nin Hacıbektaşlı köyünde yapılmak istenen JES projesine karşı çıktıkları için darp edilerek gözaltına alınan köylülerin yargılandığı davada dört kişiye hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Manisa'nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı köyünde SANKO isimli şirket tarafından yapılmak istenen JES projesine karşı direnen ve gözaltına alınan köylüler hakkında, "Toplanma ve gösteri yürüyüşüne muhalefet" ve "Görevli memura mukavemet" suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması bugün görüldü.

Salihli Adliyesi 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıkların bir kısmı ile avukatları katılırken, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çevre örgütleri de duruşmayı izledi.

'SİYASİ BİR YARGILAMADIR'

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, dört kişiye söz konusu suçlamalarla 6 aydan 28 aya kadar hapis cezası verdi.

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan davanın avukatlarından Seçil Ege Değerli, asıl olarak kolluk kuvveti ve şirketin yetkilileri yargılanması gerekirken, köylülere dava açıldığının altını çizerek, şunları söyledi;

“Bu duruşma sırasında ve öncesinde asıl olarak kolluk kuvvetinin halka bir nevi işkence uyguladığını, demokratik hakkını kullanan, topraklarını, havasını suyunu savunan bu halka yapılanın tamamen hukuksuz bir müdahale olduğunu ifade ettik. Bu yargılamanın da aslında siyasi bir yargılama olduğunu burada kişilerin değil, aslında demokratik hakkını kullanan toplumun yargılandığını söyledik. Ancak şu an ülkemizde bir korku iklimi yaşanıyor. Bu dava da bundan nasibini aldı. Bugün bu adliyede tamamen mevzuata aykırı şekilde hareket eden kolluk kuvvetinin yargılanması gerekirken, kendisi o toprağı kullanmaktan men edilmiş SANKO şirketinin yetkililerinin yargılanması gerekirken maalesef ki memleket toprağına sahip çıkan yurttaşlar yargılandılar”

'BU ÜLKEYİ KARANLIĞA TESLİM ETMEYECEĞİZ'

Verilen cezaları kabul etmediklerini ve itiraz edeceklerini vurgulayan Değerli, “Bu halkın en demokratik hakkı olan ifade özgürlüğü baskı altına alındı. Burada verilen mesajın farkındayız. Bu toplumun ses çıkarması hukuksuzluklara karşı gelmesi, taleplerini iletmesi istenilmiyor. Buna yargı eliyle de dahil olunuyor. Müvekkillerimiz çeşitli hapis cezalarına çarptırıldılar. Biz bu cezaların politik anlamının farkındayız. Bu gerçek bir yargılama değildir. Tamamen siyasi bir yargılamadır. Bu siyasi atmosfere hizmet etmek üzere verilmiş cezalardır. Bu cezaları kabul etmiyoruz. Biz memleket toprağını savunmaya devam edeceğiz. Ne şehrimizi, ne köylerimizi ne de bu ülkeyi bu karanlığa teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

Etiketler salihli köylü hapis jes