Mahkeme kararına rağmen yeniden ÇED süreci başlatıldı

Altınordu ilçesinde yapımına devam edilen balıkçı barınağına dair iki kez yürütmenin durdurulması kararı verilmesine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden ÇED süreci başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB), Altınordu ilçesinde yapmak istediği “Melet Balıkçı Barınağı projesi” için İdare Mahkemesi'nin 2 kez yürütmeyi durdurma kararına rağmen vazgeçmiyor. Proje için daha önce verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil' kararına karşı 2 kez Ordu Çevre Derneği tarafından açılan davada, yürütmenin durdurulması kararı verildi. Fakat proje dosyasında değişiklik yapan belediyenin başvurusu üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden ÇED süreci başlattı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, son olarak Mayıs ayında proje için yürütmeyi durdurma kararı veren Ordu İdare Mahkemesi kararında, projenin denizin, ırmağın, kıyıların olumsuz etkilenmeleri yanında, trafik sorunu, taş ocağının yerinin belli olmaması, flora ve fauna tespitlerinin yeterli olmadığı, alandaki canlıların etkilenmelerinin dikkate alınmadığı, çevrede balıkçı barınağı için gerekli incelemenin yapılmadığı, projelerin bütüncül değil parça olarak ele alındığı nedenlerine yer verdi.

BELEDİYE PROJESİNDE İTİRAF 

Belediyenin bakanlığa verdiği proje dosyasında, mahkeme kararlarını tanımadan çalışma yaptıklarını itiraf ederek, "Proje kapsamında mevcut durumda Melet Irmağı Doğu Mahmuzu, Ana Mendirek, Tali Mendirek, Ana Mendirek Üzerinde Rıhtım, Tali Mendirek Üzerinde Rıhtım, Çekek Yeri Dolgu Alanı dolgu çalışmaları tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar ile Melet Balıkçı Barınağı deniz ve kara ortamı dolgu çalışmaları tamamlanmıştır. Projede su koruma alanı içerisinde dip taraması işlemi de tamamlanmıştır. Proje kapsamında üst yapı çalışmaları yapılarak inşaat çalışmaları tamamlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

KORUNMASI GEREKEN ALAN

Melet Irmağı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 4'üncü Maddesi'nin 2'nci bendi kapsamında “Sulak Alan” niteliği taşıyor. Bu kapsamda sulak alan koruma ilkeleri doğrultusunda sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin bozulmaması, biyolojik çeşitliliğin ve su kuşları popülasyonlarının korunması gereken bir alan olması açısından önemli bir bölge niteliği taşıyor. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Ordu çed süreç