Mahkeme, ABD hükümetinin TikTok yasağını geçici olarak durdurdu

Federal mahkeme, ABD hükümetinin, sosyal medya uygulaması TikTok'un indirilmesini yasaklayan kararını erteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD hükümetinin, Çinli ByteDance firmasının geliştirdiği sosyal medya uygulaması TikTok'un ülke içindeki telefonlara yüklenmesine yönelik yasağı, Washington’daki federal bölge mahkemesi tarafından geçici olarak durduruldu. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, yasağın ABD Ticaret Bakanlığı'nın emriyle 27 Eylül’ün son dakikalarında yürürlüğe girmesi bekleniyordu.

Yasak kararı, ABD yönetiminin, Çinli şirketlerle ilgili güvenlik endişelerini gerekçesiyle attığı adımlardan biriydi.

TİKTOK AVUKTLARI: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL EDECEK

Federal Yargıç Carl Nichols, TikTok’u temsil eden avukatlara ve ABD hükümetine, davanın nasıl seyir izleyeceğiyle ilgili görüşerek bir takvim belirlemesi için çarşamba gününe kadar süre verdi.

TikTok’un avukatları, uygulamanın yasaklanmasının kullanıcılarının ifade özgürlüğünü ihlal edeceğini ve aynı zamanda şirkete onarılamaz zararlar getireceğini savundu.

Federal yargıcın kararını memnuniyetle karşılayan avukatlar yaptıkları açıklamada, "Topluluğumuzun ve çalışanlarımızın yararına haklarımızı savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK: YASAK KARARI HUKUKA UYGUN

ABD Ticaret Bakanlığı ise ABD Başkanı Donald Trump'ın ağustos ayında çıkardığı ve TikTok'un Çin hükümetinin eline geçebilecek geniş bir veri yelpazesi topladığına dair endişelerine de dikkat çeken başkanlık kararnamesinin tamamen hukuka uygun olduğunu ve meşru ulusal güvenlik çıkarlarını desteklediğini öne sürdü.

Geçici olarak durdurulan yasak, halen uygulamayı indirmiş olanların, TikTok'u kullanmasını engellemiyordu; ancak Amerika’da yeni kullanıcıların uygulamayı indirmesinin önüne geçiliyordu. 

Etiketler ABD