Mahfi Eğilmez yorumladı: Fed, büyümeyi kollamak yerine enflasyonu düşürmeyi seçti

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Fed'in 22 yıl sonra ilk kez 50 baz puan faiz artırmasını yorumladı: Fed, 'enflasyonu düşürmek - büyümeyi kollamak' açmazında enflasyonu düşürmeyi seçmiş bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 22 yıl sonra bir ilke imza atarak 50 baz puan faiz artırmasını yorumladı. Eğilmez, Fed'in enflasyonu düşürmek ile büyümeyi kollamak arasındaki ikilemde, resesyon olasılığına karşı enflasyonu düşürmeyi seçtiğini belirtti.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Eğilmez'in Twitter hesabından yaptığı analiz şöyle:

"Fed, faizi (Federal Funds Rate) 0,50 puan artırarak 0,75 - 1.00 aralığına (tavan 1.00) yükseltti. Bu hamle Fed'in, resesyon olasılığına karşın enflasyonla mücadeleyi bırakmayacağını gösteriyor.

Fed'in faiz artırması sonrasında dolar değer kaybetti. Dolar Endeksi (DXY) 103,7'den 102'7'ye geriledi. Euro / USD paritesi de 1,05'den 1,06'ya yükseldi. Değer kazanarak ABD açısından dış ticareti sıkıntıya sokan dolar böylece bir miktar gevşemiş oldu.

Fed'in faizi yükseltmesiyle birlikte altın, gümüş gibi değerli madenler değer kazanırken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de hafifçe yükseliş oldu. Fed, 'enflasyonu düşürmek - büyümeyi kollamak' açmazında enflasyonu düşürmeyi seçmiş bulunuyor. Bu yolla ihracatı da kolluyor." (HABER MERKEZİ)