Madrid'de NATO zirvesi başladı: Stratejik yol haritası belirlenecek

Madrid'de NATO zirvesinde yeni Stratejik Konsept Belgesi ilan edilecek. Stoltenberg, "Çin'i bir düşman olarak görmüyoruz ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayamaması hayal kırıklığı yarattı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın başkenti Madrid'de üç gün sürecek NATO zirvesi başladı. IFEMA Kongre Merkezi'ndeki zirveye ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İspanya'nın haber ajansı EFE'nin aktardığına göre, "Daha tehlikeli ve daha az öngörülebilir dünyada" Madrid zirvesinin çok önemli olduğunu söyleyerek "Yeni bir stratejik konsept üzerinde anlaşacağız" dedi. Sanchez, İspanya'nın NATO'ya bağlılığını teyit ettiğini de ifade etti.

'ÇİN'İ DÜŞMAN OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Reuters'in aktardığına göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında, "Çin'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusundaki tutumundan ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını" söyledi. Stoltenberg, "Çin'i bir düşman olarak görmüyoruz ancak Çin'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınayamamış olması, Çin'in NATO, Batı ve ayrıca Çin hakkında birçok yanlış anlatı yayması bizi hayal kırıklığına uğrattı" diye konuştu. 

ZİRVENİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Stoltenberg'in hafta başında açıkladığı, Mukabele Gücü'nü 40 bin askerden 300 bine çıkarma planının NATO zirvesinin ana konu başlıkları arasında yer alması bekleniyor. NATO'nun on yıllık yeni Stratejik Konsept Belgesi de zirvede kabul edilecek. NATO'nun en son 2010'da kabul ettiği belgede "stratejik ortaklık" vurgusu yapılan Rusya'nın yeni belgede "doğrudan tehdit" olarak tanımlanması hedefleniyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Zirvede Ukrayna'ya kapsamlı bir yardım paketinin de kabul edimesi bekleniyor. Birlik üyesi ülkelerin GSYİH'lerinin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma vaadini koruması da görüşülecek konu başlıkları arasında yer alıyor. NATO zirvesine ilk kez Gürcistan, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore de davet edildi. Zirve, 30 Haziran'da sona erecek. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler nato madrid