Madencilerden eyleme devam: ‘Buranın sahibi biziz’

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Doruk Madencilik işçileri, haklarının tamamını alabilmek için oturma eylemini sürdürüyor. Madenciler, seçimler öncesi verilen sözlerin tutulmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan Yunus Emre Termik Santrali’nde çalışan maden işçileri, haklarını almak için başladıkları eylemlerine oturma eylemi ile devam ediyor.

Madenciler, firmanın söz verdiği maaş, kıdem tazminatı haklarının tamamını ödeyene kadar eylemi sürdüreceklerini belirtiyor.

4 GÜN AÇLIK GREVİ YAPTILAR

Doruk Madencilik, 12 Aralık 2022'de söz konusu ocağın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) Yıldızlar Holding’e devredildi. Maden ocağının devrinden sonra 250 madenci süresiz izne çıkarıldı ve 9 ay geçmesine rağmen kıdem tazminatları ödenmedi. Madende çalışmaya devam eden işçilerin maaşları eksik ve düzensiz yatırıldı. Bunun üzerine işçiler, harekete geçme kararı aldı. 28 Ağustos’ta oturma eylemine başlayan işçiler, 4 gün maden ocağında açlık grevi yaptı. Grevin 9’uncu gününden sonra Türk-İş Genel Genel Başkanı Ergün Atalay, firma yetkilileriyle görüştü. Firma yetkilileri, madencilere haklarını vereceğine ‘söz’ verdi. Bireysel emeklilikten icra kesintilerinin yatırılacağı, temmuz ayında eksik yatan maaşın tamamlanacağı, kıdem tazminatlarının ekim, kasım, aralık ayında 3 taksit olarak ödeneceği sözleri verildi.

Madenciler, eylemlerinin 18'inci gününü geride bırakırken haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

‘HAKLARIMIZI ALANA KADAR EYLEME DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, firmanın verdiği tüm sözleri yerine getirene kadar oturma eylemini bırakmayacaklarını söyledi. Kocabıyık, “Şu ana kadar bireysel icra kesintilerini düzelttiler. Temmuz ayının eksik kalan maaşının da yatırılmasını bekliyoruz. Kıdem tazminatından arkadaşlarımızın kişi başı 450 bin lira alacağı var. Firma toplu sözleşmeden doğan hakların kendisine rücu edilmediğini söylemişti. Arada yapılan yazışmaların neticesinde böyle olmadığı anlaşıldı. Yani firma yaptığı basın açıklamasında yalan konuştu. TMSF, bütün alacaklardan Doruk Madencilik’in sorumlu olduğunu bize bildirdi” diye konuştu.

Kocabıyık, “Bugün A firması olur, yarın B firması olur. Madenin sahibi biziz. Biz devlet yetkilimize ‘işi yapabilene verin’ diyoruz. Yandaş firmalara değil. Bizim derdimiz bu aslında. Öyle olsaydı bu sorunlar hiç yaşanmayacaktı, hem devlet hem çalışan kazanacaktı” dedi.

‘BAKAN SEÇİME 5 GÜN KALA PROPANGANDA YAPMAYA GELDİ’

Maden işçisi Recep Kayabaş, 2016 yılından beri kıdem tazminatı ve sendikal haklarının olduğunu söyledi. Kayabaş, “Şirket maden ocağını devraldıktan sonra ücretsiz izne çıkarıldık. ‘Şubat gibi çağıracağız, her ay hesabınıza 5 bin lira yatıracağız’ dediler. Ne çağırılan oldu ne de para yatıran... Seçimler ikinci tura kaldığında da seçime 5 gün kala o zamanki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geldi. ‘AK Parti’nin olduğu yerde mutluluk, huzur vardır. Bütün haklarınızı alacaksınız’ diye seçim propagandası yaptılar. Seçimlerden sonra ne arayan ne soran oldu. Hiç kimse ilgilenmedi” şeklinde konuştu.

Ailelerin ve mahalle muhtarlarının da eylemi desteklediğini ifade eden Kayabaş, oturma eyleminin 24 saat boyunca devam ettiğini, mahalle muhtarlarının, halkın da madencileri fiziki ihtiyaçlar konusunda desteklediklerini anlattı.

Maden işçisi Fatih Almalı ise “Şu ana kadar verilen sözler yerine getirilmedi. Verilen sözler yerine getirilene kadar eyleme devam edeceğiz” dedi.