Maden şirketi Şahin Dağları'nı örümcek ağı gibi sarıyor

Samsun'un Şahin Dağları’nda altın arama faaliyetleri yapan Kanada uzantılı maden firması TÜPRAG, yüzlerce ağacı keserek bölgede yollar açtı.

Google Haberlere Abone ol

SAMSUN - Kanadalı maden firması Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye uzantısı TÜPRAG Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Samsun Şahin Dağları’nda altın madeni arama çalışmasına devam ederken, bölgede sondaj kuyusu açmak için yapılan yollar nedeniyle çok sayıda ağaç katledildi.

Şahin Dağları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. İlhan Ayrancı, "Ormanlara, dağlara örümcek ağı gibi yollar açtılar" dedi. Ormanlık alanda yapılan tahribat, havadan görüntülenerek ağaç katliamını gözler önüne serildi. Samsun'un Kavak ve Havza ilçe sınırları arasında bulunan alanda her biri 450 metre derinliğinde toplam 462 sondaj noktası yapılıyor.

'KAZ DAĞLARI'NDAN 5 KAT DAHA BÜYÜK BİR ALAN'

Ayrancı, yaşanan doğa katliamı nedeniyle çevrede bulunan köylerin su kaynaklarının kaybolduğunu söyledi. Yaşanan doğa katliamına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Ayrancı, Şahin Dağları'nda altın aranan bölgenin Kaz Dağları'ndaki alandan beş kat daha büyük olduğunu belirterek, "Yaşanan doğa talanı yüreklerimizi acıtıyor. Yolları ve sondaj yapılan yerleri yerinde gördük ve tespit ettik. İnsanın içi sızlıyor. Burada yapılan çok büyük tahribat. Şu anda altın aranmazsa dahi telafisi mümkün olmayan zararlar verilmiş. Bölgede gürül gürül akan çeşmelerden artık su akmıyor. Yer altı sularını dahi mahvettiler. Yer üstünde de içler acısı durum var" diye konuştu.

'ÖZELLİKLE KADINLARIMIZ TOPRAKLARINA SAHİP ÇIKMALI'

Samsun İYİ Parti Kadın Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Saydam Bayram da çevre köylerde yaşayanlara seslenerek, ağaç katliamına karşı mücadele etmelerini istedi. Bayram, bölgede yaptıkları incelemede sondaj alanlarının bazılarının beton dökülerek kapatıldığını belirterek, "Çalışmalar ilk başladığında, bize yol çalışmalarının ağaç seyreltme nedeniyle yapıldığını söylüyorlardı ve biz bunun aslında öyle olmadığını biliyorduk. Son incelememizde de hiç öyle bir şey olmadığını gördük. Seyreltme çalışmasının aksine, bayağı ciddi anlamda alanları geniş geniş açmışlar. Biz canımız olan Şahin Dağları’nda yaşanan bu talana sessiz kalmayacağız. Bu tahribata izin vermeyeceğiz. Bu noktada halkımızı da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle bu tür durumlarda kadınların tepki vermesi çok önemli. Bölgedeki köylerde yaşayan kadınlarımıza sesleniyorum, topraklarına sahip çıksınlar. Lütfen bu katliama sessiz kalmasınlar" ifadelerini kullandı. (DUVAR)