Maden işçileri: Yıl sonunda yeniden Ankara yolundayız

Direnişi sürdüren maden işçilerinin Soma ayağı alacak hesaplama sürecinde. Ermenekli madenciler içinse Karaman valisine talimat veren Süleyman Soylu'ya rağmen henüz bir çözüm zemini oluşmamasını işçiler, "patronun bakandan daha güçlü olmasına" yoruyor. Talepleri karşılanmayan maden işçileri yıl sonuna doğru tekrar Ankara yolunda olacaklarını ifade ettiler.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - 4 Aralık Dünya Madenciler Günü geride kalırken Soma ve Ermenekli maden işçilerinin hak mücadelesi devam ediyor. Somalı madencilerin haklarının ödenmesi için somut adımlar atılmaya başlanırken Ermenekli madenciler henüz bir çözüm zemini bulamadı. Madencilerin mücadelesiyle ilgili son gelişmeleri Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu anlattı. 

SOMA'DA ÇÖZÜME YAKLAŞILIYOR

Somalı madencilerin haklarını alması için çözüm adımlarını anlatan Başaran Aksu, "geçen hafta Soma Kaymakamı, Kuvvet Komutanı ve ilgili yetkililer ile sendika temsilcilerimizin katıldığı bir toplantı gerçekleşti" dedi. Toplantının içeriğine dair bilgi veren Aksu, madencilerin alacaklarına dönük hesaplamaların yapılması için evrakların toplandığına ve İçişleri Bakanlığı koordinesinde sürecin devam ettiğine değindi. 

'ŞİRKETİN OCAĞI KAPATMA DERDİ YOK'

Başaran Aksu

Madenci mücadelesinin Ermenek ayağındaki sürece de değinen Başaran Aksu, "Geçtiğimiz hafta Ankara'ya yürüme iradesi gösteren madencilere bir saldırı olmuştu. Adliye çıkışında Karaman Valisi ile bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede vali bu hafta için çözüm zemininin oluşturulacağını ve yanlış adımlar atıldığını, sürecin artık nihayete kavuşturulması gerektiğini ifade etmişti" dedi. Ancak aynı hafta içinde valilikten bir dönüş olmadığına vurgu yapan Aksu, "Akabinde geçtiğimiz Çarşamba günü şirketin açıklamasını gördük. Açıklamada şirket, yıllardır yasalaştırarak yaptığı kaçak kömür faaliyetinin direniş sürecinde bir kere daha patlamasından sonra devletin kurumlarını tehdit ve şantajla 'ocağı kapatırım' demeye getiren tavır sergiledi. Ancak şirketin ocağı kapatmak gibi bir derdi yok" şeklinde konuştu. Şirket açıklamasına geçtiğimiz Perşembe günü Güneyyurt meydanından cevap veren madencilere karşı kolluk gücünün tutumunu anlatan Aksu şöyle konuştu, "Binin üzerinde polis ve jandarma, TOMA vb. araçlarla Güneyyurt'u abluka altına aldılar. Halkı sokaktan uzaklaştırdılar. Basın açıklaması yapma özgürlüğünü bile ortadan kaldırdılar. Görüntü alanların zorla görüntülerini sildirdiler. Orada fiili bir olağanüstü hal ilan edilmiş durumda."

'DEVLETİN HİDDETİYLE KARŞILAŞIRSINIZ'

Dün Karaman Valisi ile tekrar görüşme sağlandığını söyleyen Aksu, valinin artık madencilerle görüşmek istemediği ve iletişiminin olmayacağını dile getirdiğini aktardı. Valinin "devletin konuyla ilgilendiğini ve çözüm için çabaladığını ancak bunun zaman alacağını 
ifade ettiği" öğrenildi. Madencilerin farklı adımlar atması durumunda devletin hiddetiyle karşılaşacağının söylendiğini ve bunun 'örtülü tehdit' olduğunu söyleyen Başaran Aksu, "Biz bu güne kadar ne dediysek yaptık ve arkasında durduk. Biz kendi çizdiğimiz sınırlar çerçevesinde meşru olarak hakkımızı alana kadar mücadeleyi sürdüreceğimizi belirttik" dedi.

'PATRON SOYLU'DAN DAHA GÜÇLÜ'

Soma'da atılan çözüm adımlarının Ermenek'te olmamasını değerlendiren Aksu, "Belli ki AKP içindeki kamplaşmalarda patronu koruyan güçlü bir siyasi erk var. Çünkü, İçişleri Bakanı ile yaptığımız toplantıda sendika taleplerimizin makul olması nedeniyle Ermenek'te de çözüm için valiye talimat verdiğinin şahidiyiz. Görüşmenin üzerinden 20 gün geçti ancak şunu görüyoruz ki Ermenek patronu Fehim Özbey'in uzandığı ilişkiler, Süleyman Soylu'dan daha güçlü. Çünkü doğrudan bakanın talimatını boşa düşüren bir durum söz konusu" diye konuştu. 

'DİRENİŞ ETRAFINDA KENETLENDİK'

Son olarak bir eylem planı yaptıklarını belirten Başaran Aksu, "yıl sonu gelmeden işçilerin yaratıcılığı ile bir şekilde Ankara yoluna çıkacağız" diyerek şunları ifade etti: "Bunu Soma'da nasıl yaptıysak benzer bir yaratıcılık ile Ankara yolunda olacağız. Maden işçilerinin taleplerinin hepsi kabul edilene kadar asla geri adım atmayacağız. Sürecin uzaması da bir moralsizliğe neden olmadı. 2017'den beri maaşı ödenmeyen arkadaşlarımız paralarını aldılar. Direnişin 40'ncı gününden sonra farklı arkadaşların işe iade talebi vardı. Direniş etrafında bir kenetlenme büyümüş durumda ve halk, jandarma ve polisin tavrına yönelik oldukça tepkili. İnsanlar çıplak gözleriyle olanı biteni görüyorlar."