Macron'a öfke dinmiyor: Cezayir, hava sahasını Fransa'ya kapattı

Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Fransız sömürgesinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı?" sözlerine Cezayir'de öfke dinmiyor. Cezayir hava sahası Fransız askeri uçaklarına kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir ile eski sömürgeci Fransa arasındaki kriz derinleşiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sömürgeci geçmişle ilgili küçümseyici açıklamalarının ve yeni vize kısıtlamalarına tepki olarak Paris Büyükelçisi'ni çeken Cezayir, bugün de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattı.

Fransa ordusundan yapılan açıklamada, iki askeri uçağın planlı uçuşunun yapılamadığı teyit edilirken, Sahel bölgesindeki operasyonların Cezayir'in bu kararından etkilenmeyeceği savunuldu.

Cezayir ile Fransa arasındaki kriz, Macron'un Le Monde gazetesi ile söyleşisindeki tavrı nedeniyle patlak verdi. Macron, eski sömürgelerinin 'siyasi-askeri bir sistem' tarafından yönetildiğini söylerken, Cezayir'in 'tamamen yeniden yazılması gereken bir resmi tarihi bulunduğunu' savunmuştu. Bu tarihin 'gerçeklere değil, Fransa'ya karşı nefret dolu bir söyleme dayandığını' ileri süren Macron, "Fransız sömürgesinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı?" diye sormuştu. Fransa Cumhurbaşkanı aynı zamanda, Cezayir'in mevcut iç siyaseti hakkında da yorumlarda bulunmuştu. 

Bu sözler Cezayir basınında tepkiyle manşetlere taşınırken, Cezayir hükümeti dün Paris Büyükelçisi'ni istişare için geri çağırdı. Cezayir Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un açıklamaları 'sorumsuz' olarak nitelendi; ülkenin içişlerine karışılmasının kategorik olarak reddedildiği belirtildi. 

İki ülke arasında, Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçmenlere karşı vize politikasının sıkılaştırılması nedeniyle de gerilim yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)