Macron tekrar seçilirse enerji sağlayıcı firmaları 'kamulaştırmayı' planlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkenin "enerji bağımsızlığının" sağlanması için devletin enerji sektöründe hizmet veren birçok firmayı "kamusallaştırması" gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nisan ayında yapılacak seçimi kazanması halinde, enerji sağlayıcısı büyük şirketlerin 'kamusallaştırılmasına' ilişkin adımlar atacağının sinyalini verdi.

Macron, seçim programını tanıttığı basın konferansında, Fransa'nın 2050 yılına kadar “sıfır karbon” hedefine ulaşması ve aynı zamanda "enerji bağımsızlığını" sağlaması için atacakları adımları sıraladı.

Bu kapsamda, devletin enerji sektöründe hizmet veren birçok firmayı "kamusallaştırması" gerektiğine işaret eden Emmanuel Macron, bunun hangi oranda olacağına dair net bir bilgi vermedi.

Öte yandan Macron, daha önce açıkladığı gibi ülkede 6 EPR tipi nükleer santral inşa edeceklerini ve ilave 8 santral projesinin başladığını anımsatarak, 2050'ye kadar güneş enerjisi üretim kapasitesini 10'a katlama ve 50 rüzgar çiftliği açma hedeflerinden bahsetti.

Nükleer ve yenilenebilir enerjiyi aynı anda geliştirerek sıfır karbon hedefine ulaşmayı hedefleyen Macron, Avrupa düzeyinde gaza aşırı bağımlı olan elektrik fiyatlarının oluşum mekanizmasının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Fransa’nın halihazırdaki en büyük enerji sağlayıcısı EDF şirketindeki kamu payı yüzde 80’i geçiyor. (AA)