Macron: Fransız usulü yaşamı sonlandırma modeli getireceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yıl sonuna kadar ötenazi ve yardımlı ölümü kapsayan bir yasal düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede 2023 sonuna kadar ötenazi ve yardımlı ölümü de kapsayan bir yasal düzenleme yapacaklarını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Macron, ötanazi ile 'yardımlı ölüm' konularının ele alındığı 'Vatandaş Kongresi' çalıştayına ilişkin 2 Nisan'da sunulan rapor dolayısıyla konuyla ilgili heyet mensuplarını Elysee Sarayı'nda kabul etti. Hukukçular, hekimler, yetkililer, vatandaşlar ve siyasetçilerin bulunduğu heyete seslenen Macron, heyetin 4'te 3'ünün 'yaşamın sonlandırılması' konusunda yasal çalışma yapılması yönünde fikir beyan ettiğini söyledi.

'MEVCUT YASALAR YETERİNCE KAPSAYICI DEĞİL'

Macron, yıl sonuna kadar yapılacak yasal düzenlemeyle 'Fransız usulü yaşamı sonlandırma modeli'nin ortaya konulacağını ifade etti. Bu prosedürün kapsamına küçük yaştakilerin girmeyeceğini belirten Macron, ötanazi ya da yardımlı ölümün herhangi bir sosyal nedenden dolayı yapılmasına da izin verilmemesi gerektiğine işaret etti. Macron, ülkede halihazırdaki yasaların yeterli düzeyde kapsayıcılığa sahip olmadığına dikkat çekti.

Ötanazi ve 'yardımlı ölümün' kolaylaştırılıp kolaylaştırılmayacağı konusuna açıklık getirmeyen Macron, çalıştayın yasama niteliği taşımasa da önemli olduğunu kaydetti.

2016'DA HASTALIĞIN SON EVRESİNDEKİLER İÇİN DÜZENLEME YAPILDI

Fransa'da yasal çerçevede ötanaziye izin verilmezken 2016'da yürürlüğe giren yasayla hastalığının son aşamasında bulunan kişiler için birtakım düzenlemeler getirildi.

Böylelikle hasta, daha önce hazırlattığı beyanla tedavisinin nasıl seyretmesini istediğini belirtiyor; bu beyan doktorlar üzerinde bağlayıcı nitelik taşıyor. Söz konusu yasa, sedasyon anestezi ile hastanın derin şekilde uyutulmasını kapsıyor.

Elysee Sarayı'ndan Eylül 2022'de yapılan açıklamada, Ekim 2022'de 'Vatandaş Kongresi' adı altında bir çalıştay başlatılacağı ve Mart 2023'e kadar kongreden çıkan sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi paylaşılmıştı.

'Ötanazide' hastanın ölümüne sebep verecek müdahale dışarıdan gerçekleştirilirken 'yardımlı ölümde' ise bu müdahaleyi kişi doğrudan kendisi yapıyor. (DIŞ HABERLER)