Maçoğlu: Dersim’deki yangına havadan ve karadan müdahale gerekiyor

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 10 gündür devam eden yangına güvenlik gerekçesiyle müdahale etmelerine izin verilmediğini, bölgeye dahi giremediklerini belirtti.

Dersim'deki yangınlar 16 Ağustos'tan beri devam ediyor.
Google Haberlere Abone ol

Serpil Argın

DERSİM - Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Danzi ve Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında başlayan orman yangını 10’uncu gününe girdi.

16 Ağustos günü başlayan orman yangını yaygınlaşarak Ovacık ilçesine sıçradı. Yangınlar, Ovacık ilçesinin Hinzori, Camurek ve Kakbek mezrasında devam ediyor. Yangınlar devam ederken valilik yaptığı açıklamada, yangınların örtü yangını olduğunu ifade ederek "Bölge, görevli olmayan vatandaşlarımız için risk taşıdığından, vatandaşlarımızın ilçe kaymakamlığının izni haricinde alana girmemeleri" denilerek bölgeye girişler izne bağlandı.

'YANGINA MÜDAHALE EDİLMEDİ'

Yangın bölgesinde açıklama yapan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yangın haberini almalarından bu yana geçen 10 günlük süre içinde yangına müdahale edilmediğine dikkat çekti. Yangının büyüdüğünü ve Buzlutepe Köyü’ne bir kilometre yakınında olduğunu anlatan Maçoğlu, ülkenin birçok yerindeki yangınların insanları etkilediğini fakat Dersim'de devam eden yangına güvenlik gerekçesiyle müdahale etmelerine izin verilmediğini, bölgeye dahi giremediklerini belirtti.

'YANGIN BÖLGESİNE GİRİŞİMİZ ENGELLENDİ'

“Yaklaşık 5 kilometrelik bir alanda devam eden yangın doğanın ve canlıların hayatına zarar veriyor” diyen Maçoğlu, “Dün Buzultepe Köyü’ne girişimiz güvenlik gibi çeşitli bahanelerle engellenmeye çalışıldı. Bir ilin belediye başkanının köylüler ile yan yana gelmesinin engellenmesi kabul edilebilir değildir. Alan, havadan müdahale gerektiriyor. Bizler arkadaşlarımızın güvenliğine zarar gelmesini tabi ki istemiyoruz. Bunun yol ve yöntemlerini biliyoruz ama yangın söndürülürken orada olmak istiyoruz" diye konuştu.

MAÇOĞLU: KAYMAKAM TEHDİT ETTİ

Maçoğlu bugün ayrıca bir açıklama yaparak, dün Buzultepe Köyü girişi sırasında kaymakam tarafından tehdit edildiğini ve bir korucunun telefonlarını almak istediğini söyledi. Konuya ilişki Maçoğlu şu detayları paylaştı: "Dün öğlen 14.00 civarında o bölgeye gitmek istediğimizi ve belediye başkanı olduğumu söylememe rağmen bir engelleme oldu. Valilikle yapılan görüşmeler sonrasında o köye gidileceğini fakat yangın bölgesinde güvenlik açısından sakınca olabileceği için oraya gidilemeyeceğine dair bir izin çıkarıldı. İzin çıkmasına rağmen köye gidemedik. Ovacık Kaymakamı bölgeye kendisi gelerek, gerçekten de hiç kabul edilemez bir üslupla üzerimize yürüdü ve ‘eğer köye giderseniz kaymakamlığı bırakır size sıkıntı olurum’ şeklinde bölgeye girmememizi engellemeye çalıştı."