Macaristan ve Sırbistan bugün sandık başında: Parlamento üyeleri belirlenecek

Macaristan ve Sırbistan bugün sandık başına gitti. Macaristan'da LGBTQ+ hakları için referandum da düzenleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu Avrupa ülkeleri Macaristan ve Sırbistan bugün sandık başında. Seçimlerde başbakan ve parlamento üyeleri belirlenecek. 

Macaristan halkı, Ulusal Meclis'in yeni üyelerini belirlemek ve referandum için sandık başına gitti. Yerel saatle 06.00'da başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar devam edecek. Macaristan halkı 12 yıldır iktidardaki sağcı başbakan Viktor Orbán ile altı partinin ortak adayı Péter Márki-Zay arasında seçim yapacak. Seçimlerde 199 sandalyeli parlamentonun üyeleri de belirlenecek. Macaristan’da seçmenler LGBTQ+ hakları için de oy kullanıyor. Referandumda seçmenlere okullardaki LGBTQ+ konuları ile ilgili öğretimi sınırlayan mevzuatla ilgili görüşleri soruluyor.

SIRBİSTAN'DA SEÇİM: KOSOVA'DA OY VERİLEMİYOR

Sırbistan’da da halk yerel, parlamento ve cumhurbaşkanı seçimleri için oy kullanıyor. Seçimde, cumhurbaşkanı ve 250 sandalyeli parlamentonun üyelerinin yanı sıra 12 belediye ve Belgrad dahil olmak üzere iki şehirde yerel yönetimler belirlenecek. Yurtdışındaki Sırbistan vatandaşları Bosna Hersek ve Karadağ’da da oy kullanırken Kosova’da oy kullanamayacak. (AA)