Macaristan parlamentosu LGBTİ+ karşıtı tasarıyı onayladı

Macaristan parlamentosu, 18 yaş altı bireylerin eğitim gördüğü okullarda eşcinselliği ve cinsiyet değişikliğini 'teşvik ettiği' düşünülen içeriklerin yasaklanmasını onayladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan parlamentosu, okullarda eşcinsellik ve cinsiyet değişikliğini 'teşvik ettiği' düşünülen içeriklerin yasaklanması için sunulan yasa tasarısını onayladı. Otoriter eğilimli Başbakan Victor Orban'ın partisi Fidesz tarafından sunulan LGBTİ+ karşıtı tasarı kapsamında, 18 yaş altı bireylerin eğitim gördüğü okullarda ve televizyon yayınlarında eşcinselliği 'tasvir eden' içerikler kaldırılacak.

HARRY POTTER'A +18 KISITLAMASI

RTL Klub isimli televizyon kanalı Bridget Jones'un Günlüğü, Harry Potter ve Billy Elliot gibi popüler filmlerin de sadece gece geç saatlerde 'artı 18' sınıflandırmasıyla gösterilebileceğini aktardı. Hıristiyan-muhafazakar eğilimli iktidar partisi Fidesz'in sunduğu tasarı, insan hakları kuruluşları ve muhalefet partilerinden sert eleştirileri beraberinde getirdi.

'LGBTİ+ BİREYLER HEDEF ALINIYOR'

Parlamentoda kabul edilen tasarının LGBTİ+ bireyleri hedef aldığını söyleyen Avrupa Parlamentosu'nun Macaristan raportörü Gwendoline Delbos-Corfield, "Çocuk korumasının, LGBTİ+'ları hedef almak için bahane olarak kullanılması, tüm çocuklara zarar veriyor" dedi. Fidesz, bu tasarının çocuk istismarcılığının 'önüne geçilmesi için' hazırlandığını ileri sürmüştü.

'GÖRÜNMEZ KILMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Parlamentoda yapılan oylama öncesinde, Macaristan'da binlerce kişi tasarıyı protesto etti. Başkent Budapeşte'de bir araya gelen göstericiler, parlamento binasına yürüdü.

The Hatter isimli LGBTİ+ hakları kuruluşu tarafından yayınlanan açık mektupta, "Politikacılar, çocukların hayatını feda ediyor" ifadelerine yer verildi. "LGBTİ+ bireyleri, Macar toplumunda görünmez kılmaya çalışıyorlar" diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Lydia Gall, hakların ihlal edildiğini söyledi. Muhalefet partisi Momentum ise, tasarıyla beraber LGBTİ+ bireylerin tehlikeye atıldığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)