Maaş alamayan Malkaralı madenciler: Patronun parası var bize vermiyor

Vero Madencilik'te 6 aydır maaş alamayan işçiler, işverenin kendilerini muhatap almadığını söylüyor. Haklarını talep eden işçiler, 6 aydır temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Soma, Ermenek, şimdi de Malkara; üç ilçenin ortak yönü madencilerin maaş ve tazminatlarını alamaması. Vero Madencilik'in Tekirdağ Malkara'da bulunan kömür madeninde çalışan yahut çalışmış işçiler, tazminat ve maaş alamıyor. Haklarını talep eden işçilerin son günlerdeki gündemi; geçim... Maden işçileri 2 Aralık'a kadar işverene süre verdi. Hakların ödenmemesi durumunda, Bağımsız Maden İş Sendikası'yla birlikte Vero Maden önünde çadır kurulacak.

Vero Madencilik'te yaklaşık 150 işçi maaşını 6 aydır alamıyor. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, üyeleriyle yaptıkları görüşmede 3 yıldız tazminat alamayan işçilerin olduğunu söyledi. İşçilerin mağdur edildiğini anlatan Çakır, "Biz işçiden emir alan bir sendikayız. İşçiler ne derse onu yapacağız ama bu haklar ödenecek. Her zaman müzakereye açık olduğumuzu da söylemek isterim" diyor.

MADEN PATRONU İŞÇİLERİN HAKKINI 'PARA YOK' DİYEREK VERMİYOR

Alım gücünün giderek düştüğü bugünlerde, maden işçileri kendi aralarında kurdukları dayanışmayla, günlük işlerle, temel ihtiyaçlarını gideriyorlar. Ancak kirası biriken, geçinmekte zorlanan maden işçileri; haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor. Yaklaşık 3 yıl kadar Vero Madencilik'te çalışan Cemalettin Cırt, bütün haklarını alabileceğine dair iş kanunu maddesiyle işten çıkarıldı. Daha sonra işveren tarafından geri çağrıldı, 2 ay daha çalıştıktan sonra bu sefer kendisi emeklilik koduyla işten çıktı. Şu an çalışmadığını anlatan maden işçisi Cırt; "Hiçbir hakkımı alamadım" diyor. Cemalettin Cırt, 6 aydır hakkının içeride olduğunu ekliyor sözlerine ve yetkililerle yapılan görüşmeyi anlatıyor: "İşveren para gelirse vereceğiz diyor. Başka bir şey demiyorlar. Para yok diyorlar. Herkesi mağdur ettiler. Kirasını ödeyemeyenler oldu bu süreçte, evden çıkarıldı."

2 çocuk babası olan Cemalettin Cırt, diğer maden işçileri gibi kirada yaşıyor. Madenciler arasında yapılan dayanışmanın da bir yere kadar yettiğini anlatıyor: "İnşaata gittik. En azından kiramızı ödedik. Yine de 12 bin lira borcumuz oldu. Artık kimse kimseye beş kuruş verecek durumda değil. Paralarımız ödenmezse iş yerinin önünde gece gündüz bekleyeceğiz."

'KİRAMI ÖDEYEMİYORUM'

Bir diğer maden işçisi Selçuk Adıktı da 3 yıldır madende çalışıyordu. O da hakkını alamayanlar arasında. O da diğer madenciler gibi kirada yaşıyor. Kirasını ödemesi gerektiğini anlatarak ekliyor: "Normalde ödeme günüm geçti. 2,5 ve 5,5 yaşında çocuklarım var. Anaokuluna gitmesi gerekiyor çocukların ama gönderemiyorum." Tazminatını alamadığı süreçte geçimini günlük işlerle sağlayan Adıktı'nın maden şirketinde 53 bin TL alacağı bulunuyor. İşsiz kaldıktan sonra çok zorlandığını, detaylara çok girmek istemediğini söylüyor Adıktı: "Yanlış anlamayın ama zaten tahmin edebilirsiniz nasıl olduğunu..."

Maden firması yetkilisiyle yaptığı görüşmeden söz ediyor maden işçisi Selçuk Adıktı, "Bize 'istediğiniz yere gidebilirsiniz' diyorlar. Parayı vereceklerini söylüyorlar ama vermiyorlar. Benim şahsi görüşüm bunlarda para var, bize vermek istemiyorlar. Biz hakkımızı alacağız gerekirse Ankara'ya yürürüz."