Lüksemburg'dan ateşkes çağrısı: 'Gazze halkı toplu olarak cezalandırılamaz'

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, Gazze'de çatışmalara geçici ara verilmesinin ilk adım olarak görülmesi gerektiğini, asıl hedefin bir an önce ateşkesin sağlanması olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, İsrail-Filistin çatışmaları ve Orta Doğu'daki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Asselborn, Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.  

AA muhabirine konuşan Asselborn, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki saldırısını sert bir dille kınayarak bunun hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ifade etti. Lüksemburglu Bakan, İsrail'in kendini koruma hakkı olduğunu, bununla birlikte İsrail hükümetinin uluslararası hukuka uyması gerektiğinin altını çizdi.

'GAZZE HALKI DEMEK HAMAS DEMEK DEĞİLDİR'

Asselborn, sivillerin her koşulda korunması gerektiğini vurgulayarak, "(Gazze halkı) demek, 'Hamas demek' değildir. Hamas'ın neden olduğu dehşetten, Gazze halkı kolektif olarak sorumlu tutulamaz ve cezalandırılamaz" ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'de mülteci kamplarını, hastaneleri hedef alan operasyonları konusunda Asselborn, "İsrail, Gazze'deki sivil halkın güvenliğini her durumda temin etmek zorundadır. Birleşmiş Milletler'e ait binalar hastaneler, klinikler ve okullar asla hedef alınmamalıdır" dedi.

'GEÇİCİ ARA İLK ADIM OLARAK GÖRÜLMELİ, ASIL HEDEF ATEŞKES OLMALI'

Asselborn, İsrail'in askeri operasyonlarının yanı sıra uygulanan abluka nedeniyle sivil halkın çok zor koşullar altında bulunduğu Gazze'de bir an önce çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunarak, şöyle devam etti:

"İnsani yardımların engelsiz bir şekilde, hızlı ve güvenli olarak ulaştırılmasının sağlanması zorunludur. Bu amaçla bir an önce çatışmalara ara verilmesini ve insani yardım koridorlarının yaşama geçirilmesini sağlarken, aynı zamanda ateşkes için çalışmaya devam etmemiz gerekiyor."

Asselborn, çatışmalara geçici ara verilmesinin ilk adım olarak görülmesi gerektiğine, asıl hedefin bir an önce ateşkesin sağlanması olduğuna dikkati çekti.

'REHİNELER DERHAL VE KOŞULSUZ BİR ŞEKİLDE SERBEST BIRAKILMALI'

Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Gazze'de tutulan 200'den fazla rehinenin serbest bırakılmasına dönük çabaların, gerilimi düşürmeye ve diplomatik müzakerelerin önünü açmaya yardımcı olabileceğine işaret etti. "Rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması hayati önem taşıyor" diyen Asselborn, Hamas ile iletişim kanallarına sahip tüm hükümetlerin bu konuda çaba göstermesini beklediklerini vurguladı.

Gazze'deki savaşın, Orta Doğu'da daha büyük bir ihtilafa dönüşmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Asselborn, bölgedeki tüm aktörleri sorumlu hareket etmeye davet etti.

'BU ÇATIŞMANIN BÖLGESEL BİR YANGINA DÖNÜŞMESİNİ ÖNLEMELİYİZ'

Asselborn, "Birleşmiş Milletler'in uyardığı gibi, bu çatışmanın bölgesel bir yangına dönüşmesini kesinlikle önlememiz gerekiyor. Bu amaçla uluslararası toplumun ve bölgedeki ana aktörlerin, gerilimin tırmanmasını önlemek için birlikte çalışması gerekiyor" değerlendirmesini paylaştı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Avrupa ülkelerinin, çatışmaların dindirilmesi ve Orta Doğu barış sürecinin yeniden başlatılması için daha aktif olması gerektiğinin altını çizdi.

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEK SEÇENEK'

İsrail-Filistin ihtilafına son verebilecek iki devletli çözümün, yeniden uluslararası gündemin ilk sırasına taşınması çağrısında bulunan Asselborn, AB'nin bu konuda ABD ve bölgenin önemli ülkeleriyle işbirliği yapabileceğini söyledi.

Asselborn, şunları kaydetti: "Nesiller boyunca hem İsrailliler hem de Filistinliler için sefalet ve keder kaynağı olan bu çatışmayı, siyasi bir anlaşma ve iki devletli çözümle sonlandırabilmek için hep birlikte çalışmaya başlamamız gerekiyor. İki devletli çözümün kalıcı bir barış için mümkün olan tek seçenek olduğuna derinden inanıyorum."

BM'DE ATEŞKESE 'EVET' DİYEN 8 AB ÜLKESİNDEN BİRİ DE LÜKSEMBURG'DU

BM Genel Kurulu, Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının' istendiği karar tasarısını 27 Ekim'de kabul etmişti. Ürdün tarafından getirilen ve Türkiye de dahil 50'ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu tasarı, 193 üyeli BM Genel Kurul'da oylanmış, tasarıya 45 "çekimser", 14 "hayır", 120 "evet" oyu çıkmıştı. Ateşkese "evet" diyen AB üyesi ülkeler ise Belçika, İrlanda, Fransa, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya olmuştu. (DIŞ HABERLER)